Antena 3 CNN Actualitate Inedit Știai? În cât timp ajunge la Bucureşti unda seismică din Vrancea

Știai? În cât timp ajunge la Bucureşti unda seismică din Vrancea

Știai? În cât timp ajunge la Bucureşti unda seismică din Vrancea
07 Dec 2018   •   18:25

Un cutremur puternic se poate produce oricând în Vrancea, dar acesta nu poate fi anticipat cu certitudine, spune directorul Observatorului Seismologic de la Vrâncioaia.

Cutremurele mari au o ritmicitate de 100 de ani iar acesta este principalul argument statistic care duce la ideea unui seism major în viitor, susţin specialiştii. Există deja un sistem de alarmare a obiectivelor de risc şi a autorităţilor guvernamentale, cu scopul de a limita efectele dezastrelor prin întreruperea automată a centralei nucleare de la Cernavodă, a gazelor naturale şi alimentării cu apă sau electricitate, susţine inginerul Ioan Verdeş, directorul instituţiei, potrivit Agerpres.

Nimeni nu poate însă şti momentul exact când va avea loc marele cutremur, susţine directorul Observatorului Seismologic de la Vrîncioaia, inginerul Ioan Verdeş.

„Noi ne aflăm exact în epicentrul cutremurelor. Observatorul Seismologic este primul care înregistrează producerea unui cutremur în zona seismică Vrancea. Oricând putem spune că va fi un cutremur în zona Vrancei, dar când va fi unul mare, nu putem şti. Privind în spate, undeva în limita la 100 de ani a fost câte un cutremur mare.

A fost în 1977, a fost şi în 1940, 1802. Odată cu monitorizarea seismică a zonei, încercăm, prin studierea unor factori precursori ai unui cutremur, infrasunete, încărcarea electrostatică a atmosferei, emisia de radon etc, să creăm o bază de date care să fie ca o amprentă de avertizare pusă pe un cutremur, înainte, în timpul şi post eveniment.

Baza a adunat date începând cu anul 2007 şi toate informaţiile culese la Observator ajung aproape în timp real la Bucureşti, la Institutul Naţional de Fizică a Pământului (INFP), de unde, în caz de necesitate, se poate da alarma. Alarma este dată doar în cazul unui seism care depăşeşte 6,5 grade pe scara Richter.

Transmiterea semnalului la Centrul de date seismice de la Bucureşti se face în aproximativ 2,5 secunde. Aici, serverele primesc şi procesează informaţia şi, dacă acceleraţia raportată de către senzorii din Vrancea depăşeşte limita prestabilită, se emite alarma seismică.

Unda seismică din Vrancea este resimţită de populaţie la Focşani în numai şase secunde, iar la Bucureşti în 25 de secunde, timp care ar putea fi extrem de important şi în care anumite instalaţii şi obiective de interes naţional cuplate la acest sistem de alarmare se pot proteja în cazul producerii unui seism major.

×
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close