Antena 3 CNN Actualitate Iohannis: Diaspora trebuie să devină o 'prioritate naţională' în mod real

Iohannis: Diaspora trebuie să devină o 'prioritate naţională' în mod real

Iohannis: Diaspora trebuie să devină o 'prioritate naţională' în mod real
29 Mai 2016   •   10:34

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, duminică, un mesaj cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, în care subliniază că Diaspora trebuie să devină o 'prioritate naţională' în mod real şi pentru aceasta a solicitat Guvernului o Foaie de Parcurs, potrivit Agerpres.

"Am cerut deja Guvernului o Foaie de Parcurs pentru a face din Diaspora o 'prioritate naţională' în mod real. Astfel, nu vom irosi potenţialul românilor de peste hotare, care pot contribui la dezvoltarea României, fie întorcându-se în ţară, fie reprezentând imaginea ei în lume", anunţă Iohannis, conform unui comunicat de presă transmis de Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului arată în mesajul său că, în ultima duminică din luna mai, sărbătorim Ziua Românilor de Pretutindeni, zi în care ne simţim mai aproape unii de alţii, mai solidari cu cei care trăiesc departe de ţară.

"Îmi doresc mai mult decât oricând să ne exprimăm dragostea de ţară, fiind mai buni, mai responsabili, făcând lucrurile mai temeinic, având mai mare grijă unii de alţii, pentru ca România noastră să devină puternică, prosperă, un loc în care să vă întoarceţi cu drag şi cu speranţă. Ştiu că prin muncă, tenacitate, ambiţie şi curaj, voi, românii plecaţi în afara graniţelor, aduceţi valoare comunităţilor în care trăiţi şi faceţi cinste României, în numeroase domenii. M-aş bucura ca experienţa pe care aţi dobândit-o în străinătate să poată fi pusă în slujba ţării noastre", mai arată preşedintele.

Toţi românii de peste graniţe trebuie sprijiniţi să-şi păstreze identitatea şi pentru ca drepturile şi libertăţile lor să fie apărate.

"Pe unii români circumstanţe istorice nefericite i-au despărţit de ţară şi este datoria noastră să-i sprijinim pentru a-şi păstra identitatea, tradiţiile şi cultura. Iar pe cei care au ales, pentru moment, să trăiască şi muncească peste graniţe trebuie să-i susţinem pentru ca drepturile şi libertăţile să le fie apărate. Vă invit pe toţi, indiferent dacă trăiţi în ţară sau în afara ei, să fiţi 'buni români', să construiţi, să fiţi uniţi, să vă apăraţi valorile, pentru ca împreună, cu răbdare, să construim o altă Românie, aşa cum ne-o dorim. La mulţi ani români, de aici sau de departe!", mai transmite Klaus Iohannis.

Conform comunicatului citat, pentru a marca această importantă sărbătoare, preşedintele Klaus Iohannis i-a primit vineri, 27 mai, la Palatul Cotroceni, pe reprezentanţii românilor din străinatate veniţi la Bucureşti cu ocazia Conferinţei "Excelenţă românească peste hotare", organizată de către Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român şi Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi".

×
Subiecte în articol: diaspora Klaus Iohannis
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close