Antena 3 CNN Actualitate Justiție Primarul din Șelimbăr, în arest la domiciliu. Maricuţa, acuzat de constituire de grup infracţional

Primarul din Șelimbăr, în arest la domiciliu. Maricuţa, acuzat de constituire de grup infracţional

Primarul din Șelimbăr, în arest la domiciliu. Maricuţa, acuzat de constituire de grup infracţional
27 Noi 2015   •   00:26

Tribunalul Alba a respins joi cererea DNA de arestare preventivă a lui Daniel Maricuța, primarul comunei Șelimbăr, județul Sibiu, urmând ca acesta să stea în arest la domiciliu, în dosarul în care este acuzat de constituire de grup infracțional organizat, abuz în serviciu, luare de mită și spălare de bani, în legătură cu retrocedări ilegale de terenuri.

 
Tot în arest la domiciliu va sta și Elena Scumpu (fostă Neacșu) pentru o perioadă de 30 de zile, potrivit Agerpres.
 
În același dosar, instanța a dispus ca Marius Grecu (viceprimar), Maria Melniciuc (specialist în cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară), Radu Lucian Cândea, Sorin Haiduc, Marius Bogdan Lupu și Ioan Tatu (fost primar și consilier local în comuna Șelimbăr) să fie cercetați sub control judiciar.
 
Decizia tribunalului nu este definitivă și poate fi atacată de DNA.
 
Potrivit DNA, începând cu anul 2000, Daniel Maricuța, în calitate de primar al comunei Șelimbăr, a constituit împreună cu Elena Scumpu și Maria Melniciuc și o altă persoană o grupare infracțională ce avea ca scop dobândirea unor terenuri cu valoare de piață mare, situate pe raza comunei, prin încălcarea dispozițiilor legale și prin nesocotirea drepturilor legale ale altor persoane.
 
Daniel Maricuța, care deținea calitatea de președinte, împreună cu restul de trei membri ai grupului, constituiau comisia comunală înființată în scopul stabilirii dreptului de proprietate prin reconstituire sau constituirea acestuia, atribuirii efective a terenurilor celor îndreptățiți și eliberării titlurilor de proprietate.
 
Având în vedere funcțiile pe care le ocupau în cadrul acestei comisii și relațiile de încredere existente între aceștia, cei patru membri ai grupului au hotărât să nesocotească drepturile legale ale persoanelor care depuseseră cereri pentru reconstituirea sau constituirea dreptului de proprietate și astfel să soluționeze favorabil doar acele cereri pentru care persoane interpuse dețineau procuri de vânzare sau care, prin manopere dolosive, acceptau direct vânzarea către persoanele indicate de membrii grupului infracțional.
 
Daniel Maricuța și ceilalți membri ai grupului cunoșteau în detaliu atât situația terenurilor, cât și a persoanelor care solicitau atribuirea de terenuri, putând influența decizia acestora atât prin amenințare, tracasarea proprietarilor, cât și prin inducerea lor în eroare, în scopul obținerii în final a acceptului acestora pentru ca terenurile înscrise în titlurile de proprietate să intre în proprietatea membrilor grupului.
 
Procurorii DNA mai susțin că Daniel Maricuța și ceilalți membri ai grupului au modificat și falsificat procese-verbale de punere în posesie sau le-au întocmit incomplet, cu scopul de a putea face ulterior modificările în ceea ce privește amplasamentul și suprafața atribuită fiecărei persoane într-o manieră care să le fie favorabilă.
 
În continuare, prin intermediul unuia dintre membrii grupului, terenurile obținute prin fraudă au fost valorificate pentru sume mari de bani. Acest membru al grupului a avut și rolul de a despăgubi persoanele care și-au câștigat dreptul în instanță sau care, în procesele intentate, aveau șanse la o soluție favorabilă, răscumpărându-le acestora terenurile.
 
În vederea valorificării terenurilor, Daniel Maricuța și Elena Scumpu care aveau atribuții în eliberarea autorizațiilor și a documentațiilor de construcție (PUG, PUZ, certificate de urbanism, autorizații de construire), indicau potențialilor investitori să cumpere teren de la persoana din cadrul grupului care se ocupa de acest lucru, la un preț peste prețul pieței, asigurându-i că, procedând în acest fel, nu vor avea probleme cu eliberarea documentelor și derularea investiției.
 
În același scop, pentru a nu cumpăra teren de la alți proprietari, Daniel Maricuța dispunea ca certificatele fiscale pentru ceilalți proprietari să fie eliberate cu mențiunea interdicției de construire.
 
DNA mai arată că primarul Daniel Maricuța, Elena Scumpu și Marius Grecu au pretins și primit cu titlu de mită, prin intermediari, de la Gheorghe Schotte, în calitate de dezvoltator imobiliar și de la alte persoane, mai multe sume de bani și bunuri.
 
Astfel, Daniel Maricuța a primit suma de 1.027.500 lei, un autoturism marca BMW X6 și 61 de apartamente cu locurile de parcare aferente, în valoare totală de 1.811.660 euro, iar pentru Consiliul Local Șelimbăr două apartamente, sub formă de donație.
 
Pentru a disimula adevărata proveniență a celor 61 de apartamente, Sorin Haiduc, cu ajutorul unui alt membru al grupului, a încheiat la data de 8.12.2014 mai multe contracte fictive de vânzare-cumpărare.
 
Valoarea totală a bunurilor dobândite prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor ce le reveneau este estimată la 114.340.750 euro.

×
Subiecte în articol: arest la domiciliu
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close