Antena 3 CNN Actualitate Justiție CCR a înregistrat sesizarea Guvernului privind amânarea preşedintelui Iohannis de numire a doi miniştri

CCR a înregistrat sesizarea Guvernului privind amânarea preşedintelui Iohannis de numire a doi miniştri

CCR a înregistrat sesizarea Guvernului privind amânarea preşedintelui Iohannis de numire a doi miniştri
07 Dec 2018   •   13:17

Curtea Constituţională a României a înregistrat vineri sesizarea Guvernului în legătură cu un posibil conflict juridic de natură constituţională, după ce preşedintele Klaus Iohannis a amânat numirea miniştrilor la Transporturi şi Dezvoltare Regională, au precizat oficiali ai CCR.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat vineri că Guvernul a sesizat la Curtea Constituţională faptul că preşedintele Klaus Iohannis nu a luat o decizie cu privire la numirea noilor miniştri la Transporturi - Mircea Drăghici şi Dezvoltare Regională - Lia Olguţa Vasilescu.

Citește și: Viorica Dăncilă: Klaus Iohannis blochează activitatea Guvernului. Am sesizat CCR în scandalul remanierii

Dăncilă a vorbit, în deschiderea şedinţei de Guvern, despre discuţiile pe care membrii Executivului le-au avut recent la Bruxelles cu oficiali europeni pe tema preluării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. În acest context, ea a subliniat că ''singura situaţie incertă'' existentă în acest moment este creată de preşedintele Klaus Iohannis ''prin blocajul numirii miniştrilor în două domenii importante".

"Mă refer la Dezvoltare Regională şi Administraţie Publică şi la Ministerul Transporturilor. Cred că nu jocul politic trebuie să fie cel care trebuie să dicteze în această perioadă, cred că este important interesul României. Ne dorim să exercităm cu succes Preşedinţia rotativă în toate domeniile de activitate, iar acest lucru se poate face doar conferind întreaga autoritate şi legitimitate tuturor miniştrilor din Cabinet. Nu ne putem permite să schimbăm miniştri, după ce au fost preluate dosarele, după ce au fost stabilite priorităţile pe fiecare domeniu în parte. De aceea, astăzi am sesizat Curtea Constituţională a României pentru a soluţiona acest blocaj creat de domnul preşedinte", a adăugat Dăncilă.

Citește și: Avem documentul! Ce reclamă Viorica Dăncilă la CCR

Premierul a susţinut că nu şi-a dorit acest demers, dar "interesul României este mai presus de ambiţii, de joc politic sau de o campanie electorală".

Este vorba despre întârzierea unui răspuns din partea președintelui Klaus Iohannis în cazul nominalizărilor pentru Ministerul Transporturilor și Dezvăltării. Șeful statului anunțase atunci că va lua o hotărâre în acest sens după sărbătorile Centenarului, respectiv după 1 Decembrie.

Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat miercuri că remanierile din ultima perioadă nu au fost făcute pentru o mai bună guvernare, ci "de ochii lumii", precizând că nu a finalizat încă analiza propunerilor de la Ministerul Dezvoltării - Olguţa Vasilescu - şi Ministerul Transporturilor - Mircea Drăghici.

Comitetul Executiv Naţional al PSD a votat, în şedinţa din data de 21 noiembrie, noi propuneri de miniștri. La Ministerul Dezvoltării a fost propusă Lia Olguţa Vasilescu, fost ministru al Muncii, respinsă de Klaus Iohannis la Ministerul Transporturilor, iar la Ministerul Transporturilor, a fost propus Mircea Drăghici.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: CCR sesizare Iohannis Klaus Iohannis
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close