Antena 3 CNN Actualitate Justiție Detaliile rechizitoriului dosarului ”Mineriada din 13 - 15 iunie”

Detaliile rechizitoriului dosarului ”Mineriada din 13 - 15 iunie”

Detaliile rechizitoriului dosarului ”Mineriada din 13 - 15 iunie”
Sursa foto: Foto: Agerpres
15 Iun 2017   •   17:55

Intervenţia forţelor de ordine din dimineaţa zilei de 13 iunie 1990 nu a avut ca scop dispersarea manifestanţilor din Piaţa Universităţii prin mijloace paşnice, ci capturarea lor, potrivit rechizitoriului întocmit în dosarul 'Mineriada din 13 - 15 iunie', obţinut de AGERPRES. 

"De remarcat este faptul că acţiunea a vizat 'capturarea manifestanţilor', şi nu dispersarea lor, prin mijloace paşnice, fiind relevant în acest sens faptul că în planul de acţiune pentru evacuarea Pieţei Universităţii, aprobat în cursul zilei de 12.06.1990 de prim-ministru, inculpatul Roman Petre, la pct. 3 lit. b se prevedea ca patru detaşamente de poliţie să acţioneze 'pentru încercuirea şi reţinerea persoanelor existente în piaţă'", se menţionează în rechizitoriu. 

Conform aceleiaşi surse, acţiunea de degajare efectivă a Pieţei Universităţii, începută pe 13 iunie, la ora 4,00, a durat câteva zeci de minute şi a constat în ridicarea corturilor unde unii protestatari efectuau greva foamei şi a persoanelor care ocupau zona, precum şi în unele acţiuni de curăţenie. La intervenţie au participat 1.400 de militari din cadrul Ministerului de Interne, efective ale Serviciului Român de Informaţii - respectiv luptători din cadrul Unităţii Speciale de Luptă Antiteroristă (USLA), 80 de militari din Batalionul de Poliţie Militară al Ministerului Apărării Naţionale şi 10 autosanitare cu personal medical pentru a transporta greviştii foamei. 

"Conform observaţiilor înscrise pe Planul de intervenţie, în urma acţiunii forţelor de ordine 'au fost reţinute 276 persoane care dormeau în piaţă pe trotuare, în corturi, în tomberoane destinate colectării gunoaielor', majoritatea dintre acestea fiind duse iniţial la sediul Poliţiei Transporturi Feroviare, iar de acolo la sediul U.M. 0575 Măgurele", se arată în rechizitoriu. 

În opinia procurorilor, în timpul acţiunii de evacuare s-a remarcat "disproporţia vădită între numărul forţelor de ordine angrenate, respectiv 1.480 de persoane, şi numărul manifestanţilor rămaşi peste noapte în piaţă, care se rezuma la maxim 200". 

O altă constatare se referă la modul distorsionat în care autorităţile au informat opinia publică cu privire la intervenţia din Piaţa Universităţii, fiind comunicate date care nu aveau acoperire în realitate. 

"Astfel, s-a menţionat, printre altele, că 'în cursul operaţiunii s-au manifestat încercări de a răspunde prin violenţă din partea persoanelor ce ocupau piaţa, confiscându-se arme şi obiecte contondente', informaţii care nu au avut niciun suport în realitate, neexistând probe care să demonstreze acest punct de vedere al autorităţilor din acea perioadă. De asemenea, şi în informările ulterioare ale Ministerului de Interne s-a acreditat ideea că din corturi au fost ridicate 'o mare cantitate de arme albe (cuţite, topoare, răngi, lanţuri cu bile etc.), medicamente, seringi de autoinjectat etc.', demers de natură a crea o imagine generală negativă a celor ce manifestaseră în acea zonă, dar şi de a justifica reacţia în forţă a autorităţilor", se precizează în rechizitoriu. 

Fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu au fost trimişi în judecată de procurorii militari pentru infracţiuni contra umanităţii în dosarul 'Mineriada din 13 - 15 iunie 1990'. 

De asemenea, au fost deferiţi justiţiei Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru; general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, adjunct al procurorului general şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare; amiral (rez.) Emil "Cico" Dumitrescu, la data faptelor membru al CPUN şi şef al Direcţiei Generale de Cultură, Presă şi Sport din cadrul Ministerului de Interne; Cazimir Ionescu, vicepreşedinte al CPUN; Adrian Sârbu, şef de cabinet şi consilier al prim-ministrului; Miron Cozma, preşedinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere "Valea Jiului"; Matei Drella, lider de sindicat la Exploatarea Minieră Bărbăteni; Plăieş Cornel Burlec, ministru adjunct la Ministerul Minelor; general (rez.) Vasile Dobrinoiu, comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne; colonel (rez.) Petre Petre, comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele aparţinând Ministerului de Interne; Alexandru Ghinescu, director al IMGB. 

Procurorii militari susţin că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau, în mod paşnic, opiniile politice în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment. 

În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării. 

Atacul a fost pus în practică în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecinţe: moartea prin împuşcare a 4 persoane, vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1.250 de persoane. 

×
Subiecte în articol: dosar mineriada
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close