Antena 3 CNN Actualitate Justiție Decizie definitivă. Condamnat la trei ani închisoare cu executare

Decizie definitivă. Condamnat la trei ani închisoare cu executare

Decizie definitivă. Condamnat la trei ani închisoare cu executare
Sursa foto: Foto: Agerpres
31 Mai 2017   •   21:05

Georgian Gabriel Surdu, fost director al Regiei Autonome - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), a fost condamnat definitiv, miercuri, de Curtea de Apel Bucureşti, la trei ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

În acelaşi dosar, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău Cristinel Marian Bîgiu a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

Curtea de Apel Bucureşti a admis apelul DNA şi l-a condamnat pe Bîgiu la doi ani cu executare, după ce acesta primise doi ani cu suspendare la instanţa de fond - Tribunalul Bucureşti.

În schimb, CAB a menţinut condamnarea dată de tribunal lui Gabriel Surdu, dar şi confiscarea sumei de 75.000 de euro de la Cristinel Bîgiu.

Pe 22 octombrie 2015, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Gabriel Surdu şi Cristinel Bîgiu pentru cumpărare de influenţă, respectiv trafic de influenţă.

Anchetatorii susţin că, în august 2013, Gabriel Surdu i-a oferit lui Cristinel Bîgiu, în calitate de preşedinte al CJ Buzău, aproximativ 3,9 milioane lei (peste 878.000 euro), reprezentând 8% din valoarea unui contract de aproximativ 48,7 milioane lei (aproape 11 milioane euro), având ca obiect "Proiectarea, execuţia şi modernizarea drumurilor de interes local şi reţea publică de canalizare şi staţie de epurare în comuna Ghergheasa, judeţul Buzău".

Conform DNA, suma de bani urma să fie dată în mai multe tranşe la momentul efectuării plăţilor către societatea executantă.

În aceeaşi lună, Gabriel Surdu i-a remis lui Bîgiu, printr-un intermediar, drept primă tranşă, suma de 75.000 de euro, pentru a interveni pe lângă primarul unei comune din judeţul Buzău în vederea atribuirii contractului de lucrări respectiv.

"În august 2013, în contextul unei întâlniri pe care au avut-o într-un restaurant din Bucureşti, Gabriel Surdu i-a solicitat lui Bîgiu să îi faciliteze obţinerea unor contracte de lucrări publice în judeţul Buzău, pentru o firmă pe care primul o administra prin intermediar. Inculpatul Bîgiu a fost de acord cu cererea şi i-a promis că îl va sprijini să obţină un contract de lucrări pentru firma respectivă. (...) La rândul său, Surdu i-a promis preşedintelui CJ Buzău că îi va remite 8% din valoarea contractului, în schimbul intervenţiei sale pe lângă primarul localităţii respective, în vederea câştigării licitaţiei. De asemenea, cei doi au convenit ca o primă tranşă, de 75.000 de euro, să fie dată la câteva zile de la momentul discuţiei, lucru care s-a şi întâmplat, banii fiind remişi inculpatului Bîgiu printr-un intermediar", mai spune DNA.

În 21 mai 2014, tot în baza celor stabilite, între primăria comunei respective şi firma controlată de Surdu a fost încheiat un contract de lucrări de aproape 48,7 milioane lei. Procentajul de 8% din valoarea contractului, promis lui Bîgiu de Gabriel Surdu, se ridica la circa 878.222 euro, din care acesta din urmă achitase o primă tranşă de 75.000 de euro.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: inchisoare cu executare
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close