Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Interviu-eveniment cu fostul judecător Stan Mustață. ”Trebuia să fiu scos din dosarul ICA, pentru că nu puteam fi controlat”

Interviu-eveniment cu fostul judecător Stan Mustață. ”Trebuia să fiu scos din dosarul ICA, pentru că nu puteam fi controlat”

Interviu-eveniment cu fostul judecător Stan Mustață. ”Trebuia să fiu scos din dosarul ICA, pentru că nu puteam fi controlat”
18 Ian 2017   •   22:40

Fostul judecător Stan Mustață, care în prezent se află în detenție, a acordat un interviu în exclusivitate pentru Antena 3. Realizat miercuri de Ana-Maria Roman, interviul a fost difuzat la ”Sinteza Zilei”.

Stan Mustață a vorbit despre dosarul ”ICA” și despre modul în care justiția din România a orchestrat o condamnare bazată pe probe care ar fi false. Stan Mustață crede că totul i s-a întâmplat din cauza dosarului în care a fost condamnat, printre alții, profesorul Dan Voiculescu. Motivul: nu putea fi controlat.

”Acuzațiile sunt nefondate. Doamna procuror mi-a spus că am fost adus aici pentru ce discutam acolo. Reprezintă o infracțiune? Mai vedem noi, a spus. Știa că nu a fost comisă nicio infracțiune. Sumele de bani nu au existat. Spune că pretinderea era implicită în inchizitoriu. Nu s-a discutat de nicio sumă, nu s-a ajuns niciun moment ca un martor să confirme că au fost căutați, că li s-a propus o soluție favorabilă în schimbul unei sume de bani. Unul dintre cei trei judecători a înțeles acest lucru. Ca în undele radio. Nu există receptorul. Eu trebuia să fiu scos din dosarul ICA” a spus Stan Mustață.

Fostul judecător a explicat că existau presiuni auspra sa și că era asaltat din toate părțile de întrebarea ”ce va face în dosarul ICA”. Mai mult, a explicat că DNA încerca să evalueze prejudiciul la valorile din 2008 și nu din momentul încheierii tranzacției. De asemenea, fostul judecător a vorbit și despre implicarea lui Dacian Cioloș, la acea dată ministru al Agriculturii.

”Nu mi-a fost niciodată teamă de DNA. S-a spus că am fost urmărit. Eram urmărit pe față. Intimidări de când plecam de acasă și până la serviciu. De ce mi-a zis Boraciu, m-a văzut abătut. Mi-a spus scapă de ei. Foarte multă lume mă întreba ce am de gând să fac cu dosarul Voiculescu. Nu am spus niciodată. Nu intri într-un dosar cu o idee preconcepută. De unde să știu eu ce probe vor fi? Am zis că omul nu are nimic la momentul ăla, da. Exista o diferență de preț, dar rămânea de văzut. El cumpărase în 2002-2003 și ei aplicau prețurile din 2008. Erau multe probleme legate de prejudiciu. Erau atât de multe de rezolvat. Când a fost înregistrat în evidențele contabile. Inclusiv audierea lui Cioloș ca martor, să ne spună când a înscris prejudiciul, pe baza căror acte, care era baza de calcul? E un dosar de prejudiciu, dacă nu avem prejudiciu nu avem infracțiunea” a continuat fostul judecător.

Stan Mustață spune că, dacă este vinovat de ceva, este vinovat că ar fi tergiversat dosarul, iar rechizitoriul a fost întemeiat pe probe false.

”Nu vreau să critic, n-o cunosc, mă abțin (n.r. judecătoarea Camelia Bogdan). Eu am fost obiectiv și corect în toată activitatea mea. Eu nu m-am lăsat controlat. Mi-a zis și un polițist bătrân că pentru asta m-au băgat în arest. În jurul meu revenea obsesiv întrebarea ce voi face cu dosarul ICA? Cu cât întrebau mai mulți, cu atât îmi dădeam seama că toate alea de acasă, de la serviciu nu puteau să vină decât de acolo. Știindu-mă un om sensibil, atunci Boraciu mi-a zis acea replică: scapă domnule de el! În rechizitoriu era conversația dintre o persoană necunoscută și Boraciu. Era clar că voia să îl determine să spună ceva. Întreabă ce am de gând în dosarul ICA, el răspunde sincer: nu știu, nu știe nici el. Acum urmează ceea de care s-a legat DNA. Replica ”probabil o să îl ducă mai departe”. Tergiversarea nu este o infracțiune. Am cerut expertizarea interceptărilor și mi-a fost respinsă. Am cerut audierea lor în ședința publică. Mi-a fost respinsă. Am stat zile întregi să ascult, după ce mi-au fost date. Am găsit 7-8 expresii pe care nu le-am spus” a mai spus Stan Mustață, care a adăugat că ”la condamnare nu a contat faptul că au fost falsificate probe. Acele neconcordanțe nu ar fi schimbat tabloul infracțional general”, potrivit judecătorului de caz.

Fostul judecător crede că Sebastian Ghiță este de admirat pentru dezvăluiirile din ultima perioadă.

”Aș dori să nu mai fie blamat domnul Ghiță. În ”Arta Războiului” este bine reglementată fuga. Retragerea când dușmanul este prea puternic. Dar, valorificată, poți obține o victorie extraordinară. A fugit și a câștigat” a conchis Stan Mustață.

Fostul judecător Stan Mustață a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la 8 ani și 6 luni închisoare, el fiind acuzat că a cerut bani, în mai multe rânduri, de la persoane condamnate sau inculpate pentru a da soluții favorabile acestora.

 

 

 

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close