Antena 3 CNN Actualitate Justiție Magistratul Horațius Dumbravă, reacționează dur cu privire la scandalul de la Inspecția Judiciară: „Este inadmisibil ca magistratura să dea astfel de exemple negative. Doar borfașii și mafioții se înregistrează pe ascuns"

Magistratul Horațius Dumbravă, reacționează dur cu privire la scandalul de la Inspecția Judiciară: „Este inadmisibil ca magistratura să dea astfel de exemple negative. Doar borfașii și mafioții se înregistrează pe ascuns"

Magistratul Horațius Dumbravă, reacționează dur cu privire la scandalul de la Inspecția Judiciară: „Este inadmisibil ca magistratura să dea astfel de exemple negative. Doar borfașii și mafioții se înregistrează pe ascuns"
Sursa foto: FOTO: captură video/ youtube
21 Sep 2017   •   13:41

Magistratul Horațius Dumbravă consideră că scandalul referitor la înregistrările de la Inspecția Judiciară (IJ) "dinamitează" încrederea cetățenilor în justiție, acesta spunând că este "inadmisibil" ca magistratura să dea astfel de exemple negative.

"Înregistrări fără acordul persoanei înregistrate, pe ascuns; acuze de șantaj și amenințări; plângeri penale. Nu se întâmplă în medii interlope. (...) Nu. Presa relatează că toate astea se întâmplă la o unitate de elită a justiției românești. La Inspecția Judiciară. (...) Înțeleg că există o sesizare trimisă de cei doi inspectori șefi la CSM. În orice caz, ca magistrat o spun foarte tranșant: derapaje ca cele reflectate de presă, dacă ele sunt adevărate, trebuie discutate de CSM în regim de urgență cu opțiunea revocării mandatelor de conducere ale celor doi șefi de la Inspecție pe masă. Este inadmisibil ca magistratura să dea exemple negative de genul acesta. (...) Practic, scandalul dinamitează încrederea pe care cetățenii ar trebui să o aibă în justiție", a scris Dumbravă pe pagina sa de Facebook.

Reacția acestuia vine în contextul în care în spațiul public a apărut o înregistrare despre presupuse presiuni care ar fi fost exercitate asupra unui procurorului inspector Mihaela Focică.

Horațius Dumbravă spune că trebuie să se stabilească dacă înregistrarea apărută în presă este reală, punctând că are îndoieli că un magistrat nu ar cunoaște consecințele unei astfel de înregistrări.

"Dacă înregistrarea e reală, iar inspectorul judiciar, doamna Focică, se plânge șefului de o imixtiune într-un control pe care-l efectua, ce a făcut acest șef timp de două luni, sesizat fiind cu o astfel de încălcare gravă a dispozițiilor legale? Pentru că legea e foarte clară: este abatere disciplinară imixtiunea în activitatea unui procuror. (... ) Sau poate acest șef a făcut, și nu știm noi în lipsa unei transparențe a activității Inspecției, un proces verbal în 4 iulie în care a consemnat faptul că un subordonat s-a prezentat la el și, pe baza a ce i s-a relatat, s-a sesizat din oficiu. Da, asta ar avea relevanță: este legal și procedural", mai scrie Dumbravă.

Totodată, magistratul spune că, dacă imixtiunea reclamată este adevărată, atunci, pe lângă cercetarea disciplinară ce trebuie declanșată imediat față de Kovesi, despre care presa a relatat că ea ar fi făcut presiuni asupra Mihaelei Focică, revocarea din funcția de conducere a acesteia este "una din opțiunile care trebuie luată în considerare foarte serios".

"Dar dacă nu a existat și nu se dovedește că a făcut vreo presiune asupra inspectorilor judiciari ce au efectuat controlul la DNA, atunci cei vinovați pentru acest imens scandal vor trebui să răspundă", concluzionează Dumbravă.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: inspectia judiciara magistrat scandal
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close