Antena 3 CNN Actualitate Justiție Război pe secretele din arhiva SIPA. Președintele AMR: "Este o cutie a Pandorei. Avem informații că un membru din CSM a făcut parte din SIPA"

Război pe secretele din arhiva SIPA. Președintele AMR: "Este o cutie a Pandorei. Avem informații că un membru din CSM a făcut parte din SIPA"

Război pe secretele din arhiva SIPA. Președintele AMR: "Este o cutie a Pandorei. Avem informații că un membru din CSM a făcut parte din SIPA"
17 Aug 2016   •   18:38

Asociaţiile profesionale ale magistraţilor îi solicită premierului Dacian Cioloş să retragă proiectul de hotărâre de Guvern iniţiat de ministrul Justiţiei, Raluca Prună, privind reinventarierea arhivei Serviciului Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie (SIPA).

Solicitarea a fost făcută de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Magistraţilor din România.

Gabriela Baltag, președintele Asociației Magistraților din România, a explicat, într-o intervenție telefonică în emisiunea La Ordinea Zilei, realizată de Dana Grecu, la Antena 3, că sunt foarte multe semne de întrebare legate de acest sistem SIPA.

“Este necesar să știm ce s-a întâmplat în acești zece ani cu această arhivă. În aceste comisii, avem informații că și un membru CSM a făcut parte din SIPA, pe alții îi bănuim. Unii au vorbit, au recunoscut că au văzut documente oficiale folosite în scopuri politicianiste.

Trebuie să ne gândim foarte bine cine a strâns aceste informații. Din SIPA au făcut parte în mod deosebit foști securiști, care au făcut poliție politică. Nu știu ce garanții de corectitudine avem de aici. Chiar unii oameni, așa cum am spus, care au făcut parte din aceste comisii, au recunoscut aceste fapte. Sunt înscrisuri oficiale.”

Europarlamentarul Norica Nicolai a întărit afirmațiile Gabrielei Baltag și a explicat că ea însăși a fost țintă a unui astfel de demers.

“Nu sunt supoziții, sunt adevăruri. Și eu am fost vizată de un astfel de atac din partea SIPA. Șansa mea a fost că am găsit dosarul la casă și cu el am demonstrat că nu am plasat pe nimeni în arest și nimeni nu a făcut arst. Foști ofițeri de securitate folosiți de unii și alții. SIPA este un mecanism de șantaj. Dacă vrei să asiguri independența justiției, atunci iei măsuri de îndepărtare din sistem a oamenilor care fac asemenea lucruri.”

Gabriela Baltag a explicat că va continua demersurile pentru a afla adevărul din spatele SIPA.

“Probabil vom continua demersurile pe plant extern. Să nu uităm că România a fost trasă de urechi pentru acest sistem SIPA, care aduce mult cu fosta securitate. Împreună cu colegii de la UNJR, vom continua demersurile necesare. Cerem public doamnei Prună să aducă la cunoștința opiniei publice ce s-a întâmplat și care este adevărul legat de acest sistem SIPA. Există informații că au fost fotocopiate documente din această arhivă. Vrem să știm dacă există astfel de situații și cine folosește aceste informații.”

×
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close