Antena 3 CNN Actualitate Justiție Hidroelectrica iese din insolvență

Hidroelectrica iese din insolvență

Hidroelectrica iese din insolvență
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    21 Iun 2016   •   13:25

Tribunalul București a decis marți ieșirea Hidroelectrica din insolvență, a declarat Remus Borza, administratorul judiciar al companiei, potrivit agerpres.ro.

”Decizia nu este definitivă, dar este executorie", a precizat Borza.

Hidroelectrica se afla în insolvenţă din februarie 2014, pentru a doua oară. Compania a mai fost anterior în procedură de reorganizare judiciară în perioada iunie 2012 - iunie 2013. 

"În cei patru ani de insolvenţă, Hidroelectrica a trecut printr-un proces radical de restructurare şi eficientizare. În urma acestui proces, Hidroelectrica a devenit cea mai profitabilă companie din România, în ultimii trei ani înregistrând o EBITDA de 63% din cifra de afaceri. Insolvenţa Hidroelectrica a demonstrat că şi companiile statului au potenţial, a arătat că şi ele pot genera stabilitate, încredere, performanţă şi profit dacă sunt administrate corect", a declarat Remus Borza, într-un comunicat remis recent Agerpres. 

El a arătat că astăzi Hidroelectrica este un model aspiraţional şi pentru alte companii ale statului şi nu numai.

"Pe fondul acestor evoluţii pozitive, Hidroelectrica va consemna în 2016 un profit-record de 1,3 miliarde de lei. Azi avem un grad de umplere de 79% în lacuri faţă de 67% la aceeaşi dată a anului trecut. Asta înseamnă o rezervă de 2,5 TWh, ceea ce ne va permite să vindem mai mult şi mai scump în perioada de vară, maximizând astfel veniturile şi implicit rezultatul financiar", a continuat Borza. 

El a precizat că, tot în 2016, Hidroelectrica va consemna un alt record: cel mai mare preţ încasat de o companie în urma unui proces de listare.

În primele cinci luni ale anului, Hidroelectrica a avut o cifră de afaceri de 1,29 miliarde de lei, în scădere cu 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, se mai arată în comunicat. Compania a produs în această perioadă o cantitate de energie de 6,9 TWh. 

Cea mai importantă măsură din perioada insolvenţei a fost rezilierea celor 11 contracte bilaterale încheiate direct cu mai mulţi traderi de energie şi consumatori finali, aşa-numiţii ”băieţi deştepţi”: Energy Holding, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, Energy Financing Team, Alro Slatina, ArcelorMittal Galaţi, Electromagnetica, Electrocarbon, Euro-Pec, Elsid, Luxten. 

Contractele bilaterale pe termen lung au adus companiei Hidroelectrica prejudicii de peste 1,1 miliarde de euro, se arată în raportul administratorului privind cauzele insolvenţei, în special "din cauza duratei foarte mari a contractelor, de peste 10 ani şi a caracterului vag şi general al prevederilor contractuale care nu permit Hidroelectrica să înceteze contractele în ipoteza neajungerii la un acord privind preţul energiei corelate cu evoluţia preţului pe piaţa concurenţială". 

Mai departe, după ieşirea din insolvenţă, Ministerul Energiei, acţionarul majoritar al Hidroelectrica, are în vedere listarea la bursă a unui pachet de 15% din acţiunile companiei. Fondul Proprietatea, care este singurul acţionar minoritar al Hidroelectrica, evaluează participaţia sa de 20% la 594 milioane de euro (676 milioane de dolari), ceea ce indică o valoare de 2,97 miliarde de euro pentru întreaga companie. Aceasta ar putea fi prima ofertă iniţială primară (IPO) a unei companii de stat din România, de la listarea Electrica, în 2014. 

În februarie, Hidroelectrica a angajat compania de consultanţă Deloitte pentru servicii de audit financiar asupra situaţiilor financiare întocmite pentru perioada 31 decembrie 2015 - 31 decembrie 2017, inclusiv servicii aferente listării la bursă. 

Hidroelectrica a înregistrat, în 2015, un profit brut de 1,1 miliarde lei, de 3,5 ori mai mare decât cel raportat în 2010, anul care până acum fusese cel mai profitabil pentru companie. 

Hidroelectrica avea la 31 mai 2016 o lichiditate proprie de 1,6 miliarde de lei care creşte în fiecare lună cu circa 100 milioane de lei. Doar din dobânzi la depozitele bancare, Hidroelectrica a câştigat pe primele cinci luni 7,4 milioane de lei.

×
Subiecte în articol: hidroelectrica Remus Borza
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close