Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis, despre impactul BREXIT asupra României: E nevoie de solidaritate în UE

Klaus Iohannis, despre impactul BREXIT asupra României: E nevoie de solidaritate în UE

Klaus Iohannis, despre impactul BREXIT asupra României: E nevoie de solidaritate în UE
24 Iun 2016   •   12:37

Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri, după discuțiile avute la Palatul Cotroceni pe tema Brexit, că România regretă votul dat de britanici pentru ieșirea din Uniunea Europeană, adăugând însă că țara noastră respectă decizia luată de Marea Britanie.

”Am analizat situaţia creată de votul de la referendumul care s-a ţinut ieri în Marea Britanie şi care, din nefericire, şi noi regretăm acest lucru, s-a soldat cu ceea ce se cunoaşte deja Brexit, adică Marea Britanie va părăsi UE. Regretăm acest vot, dar în același timp, noi respectăm acest vot. Uniunea Europeană este un proiect foarte valoros. România a fost de la început o țară care a dorit să fie membră în UE, o țară care a susținut puternic ideea europeană și în acest context vreaus aă spun că România rămâne atașată proiectului european”, a spus Klaus Iohannis.

”E nevoie de unitate și solidaritate în cadrul UE, între cele 27 de state membre care vor rămâne”, a mai spus Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a precizat că e foarte important ca românii să înțeleagă că trebuie să își păstreze calmul și că ”nu e cazul să ne îngrijorăm peste măsură”.

Iohannis a mai spus că, în urma acestui vot, ieșirea Marii Britanii din UE ”nu se va produce de pe azi pe mâine”. Totodată, Iohannis a precizat că după această decizie, ”Marea Britanie va rămâne un partener foarte important pentru România”. ”Nu va avea însă statut privilegiat în relația cu Uniunea Europeană”, a mai spus Iohannis.

BREXIT - Impactul economic asupra României

Klaus Iohannis a mai spus că a primit asigurări de la premierul Dacian Cioloș că impactul Brexitului asupra economiei românești nu e mare și nici nu e motiv de îngrijorare.

”Am solicitat și primit informații de la guvernatorul BNR ca impactul asupra monedei nașionale e mic și gestionabil. Leul nu va avea probleme, ne-a asigurat guvernatorul BNR”, a mai spus Iohannis.

Despre discuțiile cu liderii politici, președintele a afirmat că a constatat ”consens politic” cu privire la drumul României în UE.
    
”Toți au fost de acord că un atu important pentru România este stabilitatea țării, faptul că suntem o țară cu o creștere economică și toți au fost de acord ca acest atu nu trebuie pus sub semnul întrebării din motive electorale”, a spus Iohannis.

Consiliul European: 28 - 19 iunie

Președintele Klaus Iohannis a mai anunțat că marți și miercuri va participa la Consiliul European, arătând că la întoarcerea în țară va invita pe toți cei care au fost la discuția de la Cotroceni pentru a-i informa asupra celor discutate cu liderii europeni.

"Marţi şi miercuri, săptămâna viitoare, se ţine Consiliul European, la care voi participa. După revenirea în ţară, voi invita pe toţi cei care au fost astăzi la discuţii la Cotroceni, prim-ministrul, guvernatorul BNR şi liderii partidelor politice, pentru a-i informa asupra celor discutate şi hotărâte la Bruxelles, pentru a stabili împreună cum cum vom merge departe. Pentru toată lumea este clar că Europa, Uniunea Europeană, are multe de lucru. Trebuie să redefinim proiectul european, trebuie să îl facem mai bun, mai uşor de înţeles pentru cetăţeanul de rând, mai performant. Aceleaşi lucruri sunt valabile pentru România. A existat consens politic şi voinţă politică pentru integrarea europeană. Nu a existat, din păcate, un proiect naţional, un proiect de ţară post-aderare. Acum este momentul să recuperăm, este momentul elaborării unui nou proiect de ţară, lucru pe care îl vom face împreună. O să-i asigur pe români că această criză numită Brexit are în ea oportunităţi importante pentru România şi împreună cu toată clasa politică vom avea grijă ca România şi UE să iasă întărite din această criză", a spus Iohannis.

Britanicii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană, potrivit rezultatelor finale, în urma unui referendum istoric care a făcut deja să se simtă primele sale efecte asupra pieţelor asiatice. Numărătoarea finală a voturilor de la referendumul de joi din Marea Britanie confirmă că majoritatea britanicilor au optat pentru Brexit, respectiv ieşirea ţării lor din Uniunea Europeană. Conform rezultatelor definitive, 51,9% dintre alegători au votat în favoarea Brexit-ului.

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close