Antena 3 CNN Actualitate Laura Codruța Kovesi, dezvăluire în premieră despre aportul SRI în dosarele DNA

Laura Codruța Kovesi, dezvăluire în premieră despre aportul SRI în dosarele DNA

Laura Codruța Kovesi, dezvăluire în premieră despre aportul SRI în dosarele DNA
15 Mar 2016   •   21:57

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat marți că în mai mult de jumătate dintre dosarele care au fost trimise în instanță în cursul anului 2015 nu au fost folosite măsuri de supraveghere tehnică, potrivit Agerpres.

"Am avut 357 de rechizitorii care s-au întocmit în DNA în anul 2015. Dintre acestea, în mai mult de jumătate dintre dosare nu s-au folosit măsuri de supraveghere tehnică. În 52% din dosarele DNA nu avem măsuri de supraveghere tehnică, deci nici interceptări, nici înregistrări ambientale. (...) Din cele 357 de dosare trimise în instanță, aproximativ 25% dintre aceste dosare au măsuri care au fost puse în aplicare și cu sprijinul tehnic al SRI", a spus Kovesi la TVR 1.

Ea a explicat că supravegherea tehnică nu se referă numai la interceptări, ci și la alte tipuri de măsuri, cum ar fi accesul la un sistem informatic, localizarea anumitor posturi telefonice, înregistrări ale unor convorbiri care se poartă prin telefon sau prin alte mijloace de comunicare sau înregistrări care au loc într-un mediu privat ori într-unul public.

Kovesi a reiterat faptul că paragraful din motivarea deciziei CCR privind interceptările care face referire la dosarele aflate "pe rolul instanțelor de judecată" poate genera interpretări, punctând, însă, că are încredere în judecători.

"În opinia noastră, ca specialiști, odată ce dosarele au trecut de Cameră preliminară, această excepție nu ar putea fi invocată cu succes. (...) Am toată încrederea în judecătorii din România că sunt suficienți de maturi și au suficientă experiență în aplicarea legii, încât să nu fie probleme atunci când discutăm de interpretarea unei decizii sau de aplicarea unor principii constituționale sau prevăzute în Codul de procedură penală", a mai spus procurorul șef al DNA.

×
Subiecte în articol: Laura Codruta Kovesi DNA
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close