Antena 3 CNN Actualitate Liberalii ar putea cere revocarea din funcție a Avocatului Poporului

Liberalii ar putea cere revocarea din funcție a Avocatului Poporului

Liberalii ar putea cere revocarea din funcție a Avocatului Poporului
18 Oct 2018   •   15:58

Senatorul PNL Iulia Scântei anunţă că va solicita conducerii PNL să sesizeze Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului pentru declanşarea procedurii parlamentare de revocare din funcţie a lui Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, "ca urmare a încălcării de către acesta, cu rea-credinţă", a atribuţiilor prevăzute în Legea de funcţionare a instituţiei Avocatului Poporului. 

"În calitate de senator PNL şi membru al Comisiei Juridice a Senatului, voi solicita conducerii PNL în cadrul primei şedinţe a Biroului Executiv sesizarea Birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului pentru declanşarea procedurii parlamentare de revocare din funcţie a lui Victor Ciorbea ca urmare a încălcării de către acesta, cu rea-credinţă, a atribuţiilor prevăzute în Legea de funcţionare a instituţiei Avocatului Poporului (Legea nr. 35/1997) şi a jurământului de învestire în demnitatea publică de Avocat al Poporului", a scris joi Iulia Scântei, pe pagina sa de Facebook. 

Ea aminteşte că revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea Birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului. 

Senatorul PNL susţine că delegarea către unul dintre adjuncţii lui Ciorbea (a celui specializat chiar pe domeniile de referinţă 'justiţie, poliţie, penitenciare, armată") a atribuţiei de a sesiza în scris şi direct Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de Urgenţă privind legile Justiţiei era o obligaţie legală a Avocatului Poporului menită să asigure continuitate instituţiei. 

"Fuga în concediu pe banii mulţi plătiţi de contribuabilul român şi nedelegarea deliberată a atribuţiei de semnare a unei sesizări la CCR cu privire la neconstituţionalitatea Ordonanţei de Urgentă privind Legile Justiţiei, pentru a facilita astfel blocarea activităţii DNA arată că Victor Ciorbea nu a fost şi nu este Avocatul în slujba apărării drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile publice", a explicat Scântei. 

Potrivit acesteia, Ciorbea "este Avocatul infractorilor, singurii beneficiari direcţi ai efectelor acestei odioase Ordonanţe de Urgenţă care paralizează întreaga activitate a procurorilor DNA, sistând de facto lupta anticorupţie din România". 

"Conform Legii 35/1997, adjuncţii Avocatului Poporului îndeplinesc, în ordinea stabilită de Avocatul Poporului, atribuţiile acestuia în caz de imposibilitate temporară a exercitării funcţiei, respectiv în concediul de odihnă al domnului Victor Ciorbea. Avea Victor Ciorbea obligaţia legală să delege aceasta atribuţie? Da! Potrivit art. 15 din aceeaşi lege, Avocatul Poporului îndeplineşte atribuţiile expres prevăzute în sarcina sa. Legea nu prevede suspendarea exercitării vreuneia dintre atribuţiile sale pe durata concediului de odihnă. Cum ar fi ca toate instituţiile statului să înceteze să funcţioneze când le pleacă în concedii şefii cu leafa proaspăt crescută? Mai mult, legea prevede că Avocatul Poporului poate delega exercitarea acestor atribuţii adjuncţilor săi sau unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul instituţiei. Delegarea este facultativă atunci când Avocatul Poporului este în activitate la birou, dar delegarea devine obligatorie atunci când titularul funcţiei, acum Victor Ciorbea, se află în imposibilitate temporară a exercitării funcţiei", a adăugat Scântei. 

Ea a explicat că legiuitorul a protejat continuitatea atribuţiilor Avocatului Poporului, "reglementând expres încetarea mandatului acestuia în situaţia unei imposibilităţi de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile" şi că pentru "o imposibilitate temporară a exercitării funcţiei (până în 90 de zile), mandatul Avocatului Poporului nu încetează, dar acesta trebuie să îşi delege atribuţiile către adjuncţi tocmai pentru a asigura continuitatea acestei importante instituţii". 

"Ar fi rămas la latitudinea adjunctului desemnat facultatea de a decide dacă sesiza sau nu CCR cu această excepţie de neconstituţionalitate (pentru că legea nu prevede imperativ obligaţia Avocatului Poporului de a sesiza CCR). Principalul partid de Opoziţie, PNL are tot dreptul să ceară revocarea din funcţie a lui Victor Ciorbea conform art. 9 alin. (2) din Legea 35/1997 pentru încălcarea legii şi neîndeplinirea cu bună-credinţă şi imparţialitate a atribuţiilor sale astfel cum îl obligă jurământul depus în plenul Parlamentului", şi-a încheiat Scântei postarea de pe Facebook. 

Solicitările de sesizare pe OUG privind legile Justiţiei sunt analizate de Biroul contencios constituţional, a precizat miercuri Avocatul Poporului, care menţionează că perioada concediului de odihnă pe care îl efectuează în Statele Unite ale Americii (17-30 octombrie 2018) a fost programată în urmă cu 6 luni. 

×
Parteneri
Max Verstappen a câștigat cursa de sprint la Shanghai
x close