Antena 3 CNN Actualitate Locale Pensii umflate cu peste 1.000 de euro pentru foşti procurori

Pensii umflate cu peste 1.000 de euro pentru foşti procurori

Pensii umflate cu peste 1.000 de euro pentru foşti procurori
Sursa foto: Foto: Agerpres
16 Oct 2015   •   08:50

Situaţie fără precedent descoperită de Curtea de Conturi în Timişoara. Doi foşti procurori au reuşit să obţină pensii umflate cu peste 1.000 de euro, prin intermediul unor manevre la care au pus umărul fostul şef al Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, dar şi reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Timiş, scrie pressalert.ro. Casa Naţională de Pensii a fost astfel prejudicată cu aproape 500.000 de lei. 

Procurorii Angelina Tufariu şi Marius Chiru au ieşit la pensie în anul 2011. Cei doi au cerut încă din anul 2008 întocmirea dosarelor de pensii, iar în anul 2009, au solicitat recalcularea pensiilor pe baza unor adeverinţe de sporuri. Toate în ciuda faptului că, la momentul acela, niciunul dintre ei nu avea intenţia de a se pensiona, scrie pressalert.ro. Cererile lor au fost admise totuşi, iar pensiile le-au fost mărite cu 7.000 de lei, respectiv 5.000 de lei. 
 
În 2011, înainte să iasă la pensie, procurorii au sfidat legea şi au cerut din nou ca pensiile să le fie calculate doar pe baza vechimii, nu şi pe baza veniturilor din ultimele luni. Documentele, semnate chiar de şeful Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, Vasile Bâc, au fost admise de către Casa Judeţeană de Pensii Timiş. Astfel, Angelina Tufariu a primit o pensie de aproape 19.000 de lei, iar Marius Chiru de 16.000 lei. Conform legii însă, pensia nu poate depăşi valoarea salariului din ultima lună de activitate. 
 
Curtea de Conturi a descoperit că prejudiciul adus Casei Naţioane de Pensii, numai în cazul celor doi procurori, de la data pensionării şi până la finalizarea controlului, a fost de aproape 500.000 de lei. Auditorii au descoperit şi că adeverinţele din dosarele de pensie au fost semnate de către autorităţi în afara condiţiilor legii. În plus, şi alţi procurori au ajuns să încaseze pensii uriaşe după aceeaşi reţetă.

×
Subiecte în articol: pensie
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close