Antena 3 CNN Actualitate Locale Amendă mare pentru primăria din Bistrița. Motivul este neobișnuit

Amendă mare pentru primăria din Bistrița. Motivul este neobișnuit

Amendă mare pentru primăria din Bistrița. Motivul este neobișnuit
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de M.Z.    |    26 Iul 2016   •   20:35

Primăria municipiului Bistriţa riscă o amendă de 50.000 lei, dacă nu le va oferi o casă mai spaţioasă celor şase veveriţe cumpărate cu bani publici, care stau închise într-o volieră în parcul municipal. 

Amenda ar fi de două ori mai mare decât suma cheltuită de primărie pentru acest proiect iniţiat de primarul Ovidiu Creţu. 

Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud a făcut recent un control, în urma unei sesizări venite din partea unui biolog care atrăgea atenţia că, potrivit legii, pentru animalele ţinute în captivitate trebuie asigurat un spaţiu de minimum 50 metri pătraţi pentru unul-două exemplare, şi câte doi metri pătraţi în plus pentru celelalte exemplare. 

"Am făcut un control, am dat o măsură şi până în septembrie trebuie să le mărească voliera. Ne-am autosesizat din presă, dar ne-a şi sesizat un doctor. (...) Până la sfârşitul lui septembrie trebuie ori mutate, ori predate la o grădină zoologică, ori eliberate. Primăria Bistriţa riscă sancţiuni pentru nerespectare de măsură - 50.000 lei", a declarat marţi şeful Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, Gabriel Petraş. 

Petraş a adăugat că, din punctul său de vedere, de vină este şi cel care a proiectat voliera, deoarece nu s-a interesat ce legi şi ce suprafeţe trebuie să respecte. 

Voliera în care au fost închise cele şase veveriţe cumpărate de primărie din bugetul local măsoară, potrivit afirmaţiilor edilului Ovidiu Creţu, şase metri pătraţi la sol şi are o înălţime de trei metri. 

Întrebat de ce Garda de Mediu s-a sesizat atât de târziu, având în vedere că informaţiile despre intenţiile municipalităţii datează din luna februarie, iar voliera a fost inaugurată în urmă cu trei luni, şeful acestei instituţii spune că "legea nu ajută întotdeauna". 

"Eu am mai spus-o: nu întotdeauna ne-a ajutat legea şi ne ajută. Dacă ajungem la sancţiune şi la instanţă, noi, instituţia, va trebui să dovedim de ce am impus măsurile acestea, dar s-ar putea un judecător să nu ne dea dreptate. Or, noi, oricâtă bunăvoinţă am avea, nu putem să încălcăm legea", a afirmat Petraş, explicând că veveriţele sunt exceptate de la legea grădinilor zoologice, dar, prin analogie, poate fi invocată legea care reglementează ţinerea în captivitate a unor animale. 

Potrivit datelor comunicate de Direcţia Servicii Publice din cadrul Primăriei Bistriţa, contractul pentru realizarea căsuţei veveriţelor a avut o valoare de 17.166 lei, cu TVA, la care s-a adăugat contractul pentru cumpărarea a şase veveriţe, doi adulţi şi patru pui, la preţul de 450 de lei bucata. 

Însumate, cheltuielile pentru căsuţa veveriţelor s-au ridicat la aproximativ 20.000 lei (echivalentul a circa 4.450 euro), cu doar 1.000 lei mai puţin decât suma alocată prin bugetul votat de Consiliul Local la începutul lunii februarie. 

Mai mult, de la începutul lunii iunie, în jurul volierei a fost instalat un gard de lemn cu o înălţime de aproximativ 50 centimetri, menit să protejeze veveriţele care erau constant stresate de către trecători, uneori chiar agresate, astfel că preferau să stea ascunse pe timpul zilei. Măsura a fost cerută de primarul Ovidiu Creţu, care recunoştea, în luna mai, că a "subestimat curiozitatea unor oameni, care au băgat beţe prin grilaj şi aşa mai departe". 

Gardul nu oferă, însă, o împrejmuire completă şi nici nu este o piedică pentru adulţi, care continuă să treacă dincolo de el, în special pentru a-i duce pe proprii copii mai aproape de veveriţe. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Bistriţa amenda
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close