Antena 3 CNN Actualitate Locale Un nou focar de gripă aviară în România. Măsuri de siguranță în Sectorul 1 al Capitalei

Un nou focar de gripă aviară în România. Măsuri de siguranță în Sectorul 1 al Capitalei

Un nou focar de gripă aviară în România. Măsuri de siguranță în Sectorul 1 al Capitalei
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    09 Feb 2017   •   19:23

O celulă de criză pentru combaterea răspândirii cazurilor de gripă aviară a fost constituită la nivelul Primăriei Sectorului 1, după ce au fost depistaţi cinci pescăruşi morţi pe malul lacului Griviţa, în aval de barajul Străuleşti, în cazul cărora Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat influenţa aviară.

„Direcţia Sanitar - Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti, instituţia care conduce celula de criză de la nivelul Capitalei, a stabilit o zonă de supraveghere sau monitorizare de zece kilometri în jurul locaţiei unde au fost descoperite cazurile de gripă aviară. Această zonă de supraveghere cuprinde Sectoarele 1, 2, 5 şi 6 din Municipiul Bucureşti, precum şi localităţile Tunari, Otopeni, Corbeanca, Buftea, Mogoşoaia, Chitila, Dragomireşti Vale şi Chiajna din judeţul Ilfov”, a informat Primăria Sectorului 1, prin intermediul unui comunicat.

În cadrul celulei de criză, primarul Sectorului 1, Dan Tudorache a cerut directorilor din primărie să ia toate măsurile pentru a izola focarul de gripă aviară şi pentru a preveni răspândirea sa pe raza sectorului.

„Doresc să asigur populaţia Sectorului 1 că administraţia locală va aplica toate măsurile legale pentru a ţine situaţia sub control. Până la această oră, în sectorul 1, nu a fost înregistrat nici un caz de gripă aviară la păsările domestice din gospodăriile populaţiei. Fac un apel la cetăţenii Sectorului 1 să respecte cu stricteţe toate măsurile decise de administraţia locală şi de celelalte instituţii implicate în combaterea răspândirii cazurilor de gripă aviară”, a declarat edilul.

Astfel, principalele măsuri adoptate în cadrul celulei de criză au fost următoarele: păsările trebuie închise în adăposturi pentru evitarea contactului cu păsările sălbatice; este interzisă permiterea accesului păsărilor domestice la luciuri de apă, lacuri, bălţi, râuri şi orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală; interzicerea organizării pe teritoriul Sectorului 1 de pieţe, târguri sau expoziţii de păsări; raţele şi gâştele domestice vor fi separate de alte păsări de curte; copiii să nu fie lăsaţi să se joace cu păsări domestice sau păsări sălbatice; este interzisă atingerea cu mâna neprotejată cu mănuşă a cadavrelor de păsări.

Mai mult, medicii veterinari oficiali vor efectua inspecţii sanitar-veterinare la păsările domestice din zona de supraveghere pentru a identifica eventuale noi cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate la păsări, prilej cu care vor informa deţinătorii de păsări cu privire la măsurile care trebuie respectate pentru a evita apariţia şi răspândirea bolii.

Conform aceleiaşi surse, toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte la păsările din orice specie din curtea proprie sau din locuri publice trebuie să fie anunţate, în regim de urgenţă, la Direcţia Sanitar- Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti, telefon 021/3480565, 0762.221.200, 0762.221.234, fax 021/3482352, e-mail [email protected].

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close