Antena 3 CNN Actualitate Reacția MAE după ce Transnistria a declarat ”stare de luptă”, acuzând România ca i-a violat spațiul aerian

Reacția MAE după ce Transnistria a declarat ”stare de luptă”, acuzând România ca i-a violat spațiul aerian

Reacția MAE după ce Transnistria a declarat ”stare de luptă”, acuzând România ca i-a violat spațiul aerian
Sursa foto: Foto: mae.ro
29 Apr 2016   •   19:47

MAE confirmă, într-o precizare pe site-ul oficial, că Ambasada României în Republica Moldova a primit în data de 20 aprilie 2016 o scrisoare din partea negociatorului regiunii transnistrene în formatul ”5+2”, referitoare la ”deplasarea unui aparat de zbor românesc în Zona de Securitate din Republica Moldova”.

”Aparatul de zbor menționat aparține unei companii private din România, care a câștigat o licitație internațională pentru a efectua cartografierea și a realiza modelul digital al reliefului Republicii Moldova. Autoritățile române, prin Ambasada de la Chișinău, mențin un contact permanent cu Guvernul Republicii Moldova pe acest subiect. Biroul de Reintegrare de la Chișinău a transmis din timp toate informațiile relevante referitoare la aceste activități de cartografiere către Comisia Unificată de Control, organism care are atribuții în a observa și gestiona situația din Zona de Securitate din Republica Moldova”, se arată în precizarea MAE.

Comisia Unificată de Control a fost instituită prin Acordul privind principiile de reglementare paşnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat de Republica Moldova şi Federaţia Rusă la 21 iulie 1992.

Participanţii la procesul de negociere '5+2' sunt Republica Moldova, Ucraina, Federaţia Rusă, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Tiraspol (regiunea transnistreană), la care se adaugă Uniunea Europeană şi SUA (în calitate de observatori).

Stare de luptă în Transnistria

Tiraspolul și-a plasat unitățile de apărare antiaeriană în stare de luptă, la ordinul liderului separatist transnistrean Evgheni Șevciuk, a indicat miercuri serviciul de presă al așa-numitului Minister al Apărării transnistrean, citat de agenția tiraspoleană de presă Novostipmr și Interfax.ru în paginile lor electronice.

Tiraspolul susține că a luat această decizie în urma unor presupuse zboruri neautorizate în perioada 4-27 aprilie în spațiul aerian al Transnistriei, care ar fi fost efectuate de un avion de tip Diamond DA-42 Twin Star, înmatriculat în România, după cum scriu respectivele agenții de presă.

 

×
Subiecte în articol: MAE Transnistria
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close