Antena 3 CNN Actualitate Mafia pădurilor din România. Dezvăluiri șoc ale presei germane

Mafia pădurilor din România. Dezvăluiri șoc ale presei germane

Mafia pădurilor din România. Dezvăluiri șoc ale presei germane
Sursa foto: foto: pixabay.com
02 Oct 2016   •   19:05

Din Germania vin două articole foarte îngrijorătoare în legătură cu mafia pădurilor din România: miliarde de euro și numele unor companii foarte cunoscute implicate.

Jurnaliștii dezvăluie că pădurile țării noastre sunt puse la pământ într-un ritm de 3 hectare pe oră. Datele pe care nemții le oferă despre mafia pădurilor de la noi demonstrează că sunt atât de mulți bani negri implicați în România încât nici români, nici străini nu se pot opri din nenorocirea pe care o provoacă.

Adrian Măniuțiu a realizat pentru emisiunea ''Punctul de Întâlnire'' o sinteză a datelor prezentate de presa germană:

Spre exemplu, un fond de investiții german a fost prins într-un scandal legat de retrocedări ilegale de pădure. Este vorba de 5000 de hectare în județul Buzău iar publicația germană Die Welt ia investigat ramificațiile transnaționale ale tranzacției.


 

Departamentul Național Anticorupție (DNA) a reținut și a pus sub un grup de persoane, între care s-a numărat și fostul prefect de Buzău, Paul Beganu. Procurorii DNA au susținut că retrocedarea pădurii de la Gura Teghii care a avut loc în 2011 a fost făcută ilegal cu implicarea unor funcționari corupți ai statului. Suprafața a ajuns în acel an în proprietatea afaceristului Gheorghe Ceteraș care a vândut-o rapid unei firme din concernul german Nordcapital.

Un al doilea exemplu: O suprafață de două ori mai mare decât Bucureștiul, 43 de mii de hectare de pădure din județul Bacău, a fost promisă spre înstrăinare, în 2013, printr-un precontract secret, unei controversate companii nemțești.

Falimentul acestei companii, denumită Prokon, a dat naștere unui uriaș scandal în Germania după ce 70 de mii de investitori au aflat că și-ar putea pierde banii investiți în această firmă. Pierderile evaluate la miliard și jumătate de euro au determinat-o pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, să declare că vor fi revizuite legile în ceea ce privește protecția investitorilor. Publicația germană Die Welt și Rise Project au investigat dedesubturile acestei controversate afaceri.

×
Subiecte în articol: Punctul de întâlnire
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close