Antena 3 CNN Actualitate Opoziția pierde prima bătălie după succesul de la europarlamentare: Marcel Ciolacu, noul președinte al Camerei Deputaților

Opoziția pierde prima bătălie după succesul de la europarlamentare: Marcel Ciolacu, noul președinte al Camerei Deputaților

Opoziția pierde prima bătălie după succesul de la europarlamentare: Marcel Ciolacu, noul președinte al Camerei Deputaților
29 Mai 2019   •   15:25

Marcel Ciolacu a fost ales noul președinte al Camerei Deputaților. Fostul vicepremier PSD a câștigat detașat cursa în care s-au mai înscris Raluca Turcan - susținută de PNL, USR și PMP și Kelemen Hunor - UDMR.

El a obţinut 172 de voturi "pentru" şi 120 ''împotrivă''. 

Liberala Raluca Turcan a obţinut 100 de voturi ''pentru'' şi 192 contra, iar Kelemen Hunor (UDMR) a avut 20 de voturi ''pentru'' şi 272 ''împotrivă''. 

Votul a fost secret cu buletine.

Marcel Ciolacu, în vârstă de 51 de ani, este deputat PSD, ales de formațiunea politică în 2012. De profesie jurist, Ion-Marcel Ciolacu s-a specializat ulterior în administrație publică locală, finalizând o serie de programe educaționale postuniversitare. Prima funcție publică deținută de acesta a fost cea de prefect interimar, în noiembrie-decembrie 2005, după care a devenit, pe rând, director al Urbis Serv și viceprimar al municipiului Buzău (2008-2012).

La alegerile parlamentare din 9 noiembrie 2012, Ion-Marcel Ciolacu a fost ales deputat din partea PSD în circumscripția electorală nr.10 Buzău, colegiul uninominal nr.7, unde l-a avut în postură de contracandidat pe democrat-liberalul Cezar Preda. Actualmente, el este secretar al Biroului Permanent al Camerei Deputaților. În 2015, a fost ales prin vot deschis președinte al Organizației Județene PSD Buzău.

Update: Votul pentru șefia Camerei Deputaților s-a încheiat.

Update: Votul pentru alegerea noului preşedinte al Camerei Deputaţilor a început miercuri în plen. 

Votul este secret cu buletine şi se face prin apel nominal, iar decizia este luată cu votul a jumătate plus unu din numărul deputaţilor prezenţi. 

Grupurile parlamentare au făcut propuneri pentru ocuparea postului de preşedinte al Camerei Deputaţilor. 

PNL, USR şi PMP au precizat că o susţin pe Raluca Turcan pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Propunerea PSD şi ALDE pentru şefia acestui for este Marcel Ciolacu. De asemenea, grupul UDMR l-a desemnat pe Kelemen Hunor drept candidat pentru această funcţie.

Știrea inițială: Camera Deputaţilor urmează să vacanteze, în şedinţa de miercuri, mandatele de deputat şi de preşedinte al Camerei ale lui Liviu Dragnea şi să voteze noul şef al forului legislativ. 

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat marţi două proiecte de hotărâre - unul privind vacantarea mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea şi altul referitor la vacantarea postului de preşedinte al Camerei. Proiectele de hotărâre vor fi votate de plenul Camerei. 

Grupurile parlamentare vor putea face ulterior propuneri pentru ocuparea postului de preşedinte al Camerei Deputaţilor. 

PNL, USR şi PMP au anunţat că o vor susţine pe Raluca Turcan pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Anunţul a fost făcut de liderii USR - Dan Barna, PMP - Eugen Tomac şi de liderul deputaţilor liberali - Raluca Turcan, într-o declaraţie comună de presă 

Propunerea PSD pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor este Marcel Ciolacu, după cum a anunţat preşedintele interimar al formaţiunii, Viorica Dăncilă. 

De asemenea, grupul UDMR l-a desemnat pe Kelemen Hunor drept candidat pentru această funcţie. Totodată, deputaţii Pro România urmează să decidă dacă vor merge cu un candidat propriu. 

Ministerul Justiţiei a trimis marţi conducerii Camerei Deputaţilor informarea privind aducerea la îndeplinire a mandatului de executare a pedepsei închisorii în cazul lui Liviu Dragnea. 

"Având în vedere prevederile art 7 (1) litera c din Legea nr. 96/206 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor potrivit cărora calitatea de deputat sau de senator încetează în caz de pierdere a drepturilor electorale, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care se dispune pierderea acestor drepturi vă informăm: Prin adresa nr. 40140/DSDRP din data de 28.05.2019, Administraţia Naţională a Penitenciarelor a informat Ministerul Justiţiei privind depunerea la Penitenciarul Rahova Bucureşti, la data de 27.05.2019, în baza mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 71/27.05/2019, emis conform sentinţei penale nr. 377/21.06/2018 pronunţată de către ÎCCJ rămasă definitivă prin decizia penală nr. 142/27.05.2019 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 judecători, a domnului Nicolae Liviu Dragnea, născut la data de 28.10.1962, fiul lui Dumitru şi Stanca. Executarea pedepsei a început la data de 27.05.2019", se arată în adresa Ministerului Justiţiei.

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close