Antena 3 CNN Actualitate Scrisoarea lui Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, pentru fiica sa nou-născută, Max. Proiectul unei noi lumi

Scrisoarea lui Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, pentru fiica sa nou-născută, Max. Proiectul unei noi lumi

Scrisoarea lui Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, pentru fiica sa nou-născută, Max. Proiectul unei noi lumi
Sursa foto: foto: Facebook/Mark Zuckerberg
02 Dec 2015   •   01:50
 
 
Fondatorul şi CEO-ul companiei Facebook, Mark Zuckerberg, a anunţat prin intermediul reţelei de socializare că a devenit tată. A publicat și o scrisoare către fiica sa, Max, un document-manifest pentru nouă lume.

"Dragă Max,

Mama ta și cu mine nu avem încă cuvintele să descriem speranța pe care ne-o dai pentru viitor. Viața ta nouă e plină de promisiuni și sperăm că vei fi fericită și sănătoasă astfel încât să te bucuri pe deplin de ea. Ne-ai oferit deja un motiv să ne reflectăm la lumea în care sperăm că vei trăi. Ca și ceilalți părinți, vrem să crești într-o lume mai bună decât a noastră. În timp ce de multe ori, titlurile se focusează pe ceea ce e greșit, din multe puncte de vedere lumea devine mai bună. Sănătatea se îmbunătățește. Sărăcia scade. Cunoașterea crește. Oamenii sunt conectați. Progresul tehnologic în fiecare domeniu înseamnă că viața ta va fi dramatic mai bună decât cea a noastră de astăzi. Ne vom juca rolul nostru pentru ca asta să se întâmple, nu doar pentru faptul că te iubim, dar și pentru că avem responsabilitatea morală față de toți copiii din generația următoare. Credem că toate viețile au aceeași valoare și asta-i include pe cei mai mulți care vor trăi în generațiile viitoare. Societatea noastră are obligația de a investi în a îmbunătăți viața celor care vin pe această lume, nu doar pe cea a celor care sunt deja în ea. Dar în acest moment, nu direcționăm mereu colectiv resursele noastre către oportunitățile cele mai mari și către problemele pe care generația voastră le va înfrunta. Gândește-te la boli. Astăzi cheltuim de 50 de ori mai mult ca societate în tratarea celor care sunt bolnavi decât investim în cercetare astfel încât aceștia să nu se îmbolnăvească de la început. Medicina a devenit cu adevărat știință abia în ultimii mai puțin de 100 de ani, și am găsit deja leacuri totale pentru câte boli și progrese serioase pentru altele. Pe măsura ce tehnologia accelerează, avem o șansă reală a preveni, vindeca și gestiona toate bolile sau pe majoritatea în următorii 100 de ani. Astăzi, cei mai mulți oameni mor din cauza a cinci lucruri: boli de inimă, cancer, atacuri cerebrale, boli neurodegenerative și infecții. Și facem pași uriași în rezolvarea acestor probleme și a altora. 

Odată ce recunoaștem că generația voastră și cea a copiilor voștri ar putea să nu mai sufere din cauza bolilor, avem toți, colectiv, responsabilitatea de a ținti investițiile noastre ceva mai mult spre viitor pentru a face acest lucru posibil. Mama ta și cu mine vrem să ne facem partea noastră. Vindecarea bolilor va dura timp. Pe perioade scurte de cinci sau zece ani, nu va părea că facem diferențe mari. Dar pe termen lung, semințele plantate vor crește, iar într-o zi, tu și copiii tăi vor vedea ceea ce noi acum abia ne putem imagina: o lume fără suferință din cauza bolilor. Sunt atât de multe oportunități precum aceasta. Dacă societatea își va canaliza mai multe din energiile sale pe aceste provocări, vom lăsa generației tale o lume mult mai bună.

Creșterea potențialului uman și promovarea egalității


Speranțele noastre legate de generația ta se concentrează pe două idei: creșterea potențialului uman și promovarea egalității. Creșterea potențialului uman se referă la împingerea limitelor asupra a cât de minunată poate fi viața umană. Poți învăța și experimenta mai mult de 100 de ori decât astăzi? Poate generația noastră să vindece bolile astfel încât să poți trăi mai mult și mai sănătos? Putem conecta lumea astfel încât să ai acces la fiecare idee, persoană sau oportunitate? Putem genera mai multă energie curată astfel încât să puteți inventa lucruri pe care nu le putem concepe astăzi protejând în același timp mediul? Putem încuraja antreprenoriatul astfel să puteți construi orice afacere și să rezolvați orice provocare pentru a crește pacea și prosperitatea?

Promovarea egalității se referă la a ne asigura că toată lumea are acces la aceste oportunități, indiferent de nație, familie sau circumstanțe în care s-au născut. Societatea noastră trebuie să facă asta nu doar pentru justiție și caritate, dar și pentru măreția progresului uman. Astăzi suntem privați de potențialul pe care atât de mulți oameni îl pot oferi. Singurul mod de a ne atinge potențialul complet pe care îl avem este să ne canalizăm asupra talentelor, ideilor și contribuției fiecare persoane din această lume. Poate generația noastră să elimine sărăcia și foametea? Putem oferi fiecărui om un sistem minimal de protecție a sănătății? Putem construi comunități inclusive și ospitaliere? Putem nutri relații pacifiste și de înțelegere între oameni și națiuni? Putem să însuflețim pe oricine - femei, copii, minorități subreprezentate, imigranți și pe cei izolați?

Dacă generația noastră face investițiile corecte, răspunsul la fiecare dintre aceste întrebări este DA. Și sperăm chiar în timpul vieții tale.

O nouă abordare: e nevoie de investiții pe termen lung

Această misiune - creșterea potențialului uman și promovarea egalității - va impune o nouă abordare pentru toți cei care țintesc spre îndeplinirea acestor dorințe. Trebuie să facem investiții pe termen lung, 25, 50 sau chiar 100 de ani. Cele mai mari provocări necesită orizonturi de timp foarte mari și nu pot fi rezolvate în termene scurte. Trebuie să ne angajăm direct către oamenii pe care îi servim. Nu putem să încurajăm, să ridicăm oamenii dacă nu înțelegem nevoile și dorințele comunităților lor. Trebuie să construim tehnologia să producem schimbarea. Multe înstituții investesc bani în aceste provocări, dar cel mai mare progres vine din productivitatea câștigată prin inovație. Trebuie să participăm la crearea de politici și pledoarii pentru a construi dezbateri. Multe instituții nu sunt dispuse să facă asta, dar progresul trebuie susținut de mișcări pentru a fi solid. Trebuie să îi susținem pe cei mai puternici și independenți lideri din fiecare domeniu. Parteneriatele cu experții sunt o soluție mai eficientă pentru misiune decât să încercăm să ducem efortul de unii singuri. Trebuie să ne asumă riscurile astăzi pentru a învăța lecții pentru ziua de mâine. Suntem la începuturile învățării noastre și multe lucruri pe care le încercăm nu funcționează, dar vom asculta și vom învăța și vom îmbunătăți.

Experiența noastră cu învățarea personalizată, accesul al internet și educația asupra comunității și sănătății ne-a șlefuit filozofia. Generația noastră a crescut în săli de clase unde toți învățam aceleași lucruri, în același loc, indiferent de nevoile noastre sau de zonele noastre de interes.
Generația voastră va stabili standardele pentru ceea ce vreți să deveniți - ingineri, lucrători în domeniul sănătății, scriitori sau lideri ai comunității. Veți avea tehnologia care va înțelege cum să învățați mai bine și pe ce trebuie să vă canalizați. Veți avansa rapid pe subiectele care vă interesează cel mai mult și veți primi ajutorul de care aveți nevoie în cele mai provocatoare zone de interes. Veți explora subiecte care nici nu sunt prezente azi în școli. Profesorii voștri vor avea instrumente mai bune și informații pentru a vă ajuta să vă atingeți țintele. Chiar și mai mult, studenții din lumea întreagă vor putea să folosească instrumentele învățării personalizate prin internet, chiar dacă nu locuiesc aproape de școli bune. Sigur, va fi nevoie de mai mult decât de tehnologie pentru a oferi oricui un start corect în viață, dar învățarea personalizată poate fi o modalitate cuantificabilă de a oferi copiilor o educație mai bună și șanse de egalitate. 

Începem să construim această tehnologie acum, iar rezultatele sunt deja promițătoare. Nu doar că studenții se descurcă mai bine la teste, dar câștigă abilități și instrumente ca să învețe tot ceea ce doresc. Iar această călătorie e doar începutul. Tehnologia și predarea se vor îmbunătăți în fiecare an în care vei fi la școală.

Mama ta și cu mine am învățat amândoi studenți și am văzut de ce este nevoie ca acest lucru să funcționeze. Va fi nevoie de muncă cu cei mai puternici lideri în educație pentru a ajuta școlile din lumea întreagă să adopte învățarea personalizată. Va fi nevoie de implicarea comunităților, de aceea începem am început acest lucru în comunitatea din San Francisco. Va fi nevoie de construirea de noi tehnologii și de încercarea de noi idei. Și vom face greșeli și vom învăța multe lecții până să atingem aceste idealuri. Dar odată ce vom înțelege lumea pe care o putem crea pentru generația ta, avem responsabilitatea ca societate de a ne canaliza investițiile în direcția viitorului pentru a face aceste lucruri realitate.
Împreună, putem face asta. Și atunci când o vom face, învățarea personalizată nu doar va ajuta studenții să fie buni la școală, dar va oferi șanse mai egale tuturor celor cu o conexiune la internet.

Acces la internet pentru toată lumea

Multe dintre provocările generației tale vor veni din a oferi acces tuturor acces la internet. Oamenii cred de multe ori că internetul e doar pentru entertainment și comunicare. Dar pentru majoritatea oamenilor din această lume, internetul poate fi o legătură la viață. Oferă educație dacă nu trăiți lângă o școală bună. Oferă informații despre sănătate și despre cum puteți evita bolile sau despre cum vă puteți crește sănătoși copiii dacă nu aveți în preajmă un doctor. Oferă servicii financiare dacă nu locuiți lângă o bancă. Oferă acces la slujbe și oportunități dacă nu trăiți într-o economie sănătoasă. Internetul e atât de important încât pentru fiecare zece persoane care obțin acces la internet, circa o persoană se ridică din sărăcie și aproximativ un nou job e creat. Și totuși, mai mult de jumătate din populația planetei - mai mult de patru miliarde de oameni - nu are acces la internet. Dacă generația noastră va reuși să le ofere asta, putem ridica din sărăcie sute de milioane de oameni. Puem ajuta sute de milioane de copii să primească educație și putem salva milioane de vieți ajutând oamenii să se ferească de boli.

Acesta este un alt efort pe termen lung care poate fi depus prin tehnologie și parteneriat. Va fi nevoie de crearea de tehnologie nouă pentru a face internetul mai accesibil și de a-l duce în zone în care nu există. Va fi nevoie de parteneriate cu guvernele, organizațiile non-profit și companii. Va fi nevoie de implicarea alături de comunități pentru le înțelege nevoile. Oameni buni vor avea viziuni diferite asupra celei mai bune căi de urmat și vom face toate eforturile pentru a reuși. Dar împreună vom putea reuși și să creem o lume mai egală.

Tehnologia nu poate rezolva singură problema. Crearea unei lumi mai bune începe cu crearea unor comunitți mai puternice și mai sănătoase. Copiii au cele mai bune șanse atunci când pot învăța. Și pot învăța mai bine atunci când sunt sănătoși. Sănătatea începe devreme - cu familii iubitoare, mâncare sănătoasă și un mediu sigur și stabil. Copiii care au parte de experiențe traumatizante devreme în viață se dezvoltă adesea în corpuri și minți mai puțin sănătoase. Studiile arată că schimbările psihice în dezvoltarea creierului conduc la abilități cognitive mai scăzute. Mama ta (Max, n.red.) este doctor și educator și a văzut astea la prima mână.

Dacă aveți o copilărie nesănătoasă e greu să vă atingeți potențialul maxim. Dacă trebuie să vă întrebați dacă veți avea mâncare sau bani de chirie, să vă faceți griji legate de abuz sau crimă, atunci e greu să vă atingeți potențialul maxim. Dacă vă e teamă că veți merge mai degrabă la închisoare decât la liceu din cauza culorii pielii voastre, sau pentru că familia voastră va fi deportată din cauza statutului legal, sau dacă vă e teamă că veți fi victimele violenței din cauza religiei, orientării sexuale sau a identității de gen, atunci e dificil să vă atingeți potențialul maxim.

Ne trebuie instituții care să înțeleagă că aceste probleme sunt legate între ele. Asta e filozofia noului tip de școala pe care mama ta o construiește. Prin parteneriate cu școlile, centrele de sănătate, grupurile de părinți și guvernele locale și prin asigurarea că toții copiii sunt bine hrăniți și bine îngrijiți de când sunt mici, atunci putem începe să tratăm aceste inechități conectate. Doar atunci putem începe în mod colectiv să oferim tuturor șanse egale. Va fi nevoie de mulți ani pentru a construi acest model. Dar e doar un alt exemplu despre cum creșterea potențialului uman și promovarea egalității sunt legate strâns. Dacă le dorim pe amândouă, trebuie să construim comunități integratoare și sănătoase.

Vom oferi 99% din acțiunile Facebook pentru atingerea acestor scopuri

Pentru generația voastră a trăi într-o lume mai bună înseamnă mult mai mult decât poate face generația noastră. Astăzi mama ta și cu mine suntem deciși să ne petrecem viețile jucând un rol mic în rezolvarea acestor provocări. Voi continua să fiu CEO la Facebook pentru mulți, mulți ani de acum încolo, dar aceste subiecte sunt prea importante pentru a aștepta până tu sau noi vom fi mai bătrâni pentru a începe această lucrare. Începând de la o vârstă tânără, urmărim să vedem rezultate satisfăcătoare din timpul vieților noastre.

Cum tu începi noua generație a familiei Chan Zuckerberg, începem și Inițiativa Chan Zuckerberg pentru a aduna oamenii din toată lumea pentru a crește potențialul uman și pentru a promova egalitatea pentru toții copiii generațiilor viitoare. Zonele noastre de început vor fi învățarea personalizată, vindecarea bolilor, conectarea oamenilor și crearea de comunități puternice.

Vom oferi 99% din acțiunile Facebook - care acum valorează 45 de miliarde de dolari - în timpul vieții noastre pentru a avansa în aceste misiuni. Știm că aceasta este o contribuție mică comparabil cu toate resursele și talentele care muncesc deja pe aceste teme. Dar vrem să facem tot ceea ce putem, muncind alături de mulți alții.

Vom dezvălui mai multe detalii în lunile viitoare imediat ce ne stabilizăm în noul ritm al familiei și după ce ne vom reveni din grijile maternale și paternale. Înțelegem că veți avea multe întrebări despre cum vom face toate aceste lucruri enunțate mai sus.

Pe măsură ce devenim părinți și intrăm în acest capitol următor al vieții noastre, vrem să exprimăm aprecierea noastră adâncă pentru toți cei care vor face aceste idei posibile. Putem face această treabă doar pentru că avem în spatele nostru o puternică comunitate globală. Crearea Facebook a generat resurse de a îmbunătăți această lume pentru generația următoare. Fiecare membru al comunității Facebook joacă un rol în această muncă. Putem face progrese față de aceste oportunități doar stând alături de umerii experților - mentorii noștri, partenerii și numeroșii oameni incredibili ale căror contribuții au construit aceste câmpuri. Și putem să ne concentrăm pentru a ne servi această comunitate și această misiune deoarece suntem înconjurați de familiile noastre iubitoare, prietenii care ne susțin și de colegi uimitori. Sperăm că vei avea și tu parte de aceleași relații profunde și inspiraționale în viața ta.

Max, te iubim și simțim o mare responsabilitate în a lăsa de a construi o lume mai bună pentru tine și pentru toți copiii. Îți urăm o viață la fel de plină de dragoste, speranță și bucurie pe câtă ne oferi tu nouă. Abia așteptăm să vedem ce vei aduce tu acestei lumi.

Cu dragoste, Mama și Tata" 

*intertitlurile aparțin redacției

Își luase concediu de paternitate

Mark Zuckerberg, în vârstă de 31 de ani, îşi luase săptămâna trecută un concediu de paternitate. El este căsătorit, din 2012, cu Priscilla Chan, o fostă colegă a lui de la universitatea Harvard.

Citește și

Mark Zuckerberg, anunț istoric: Vom oferi 99% din acțiunile Facebook - circa 45 de miliarde de dolari - pentru a crea o lume mai bună pentru copiii noștri

×
Subiecte în articol: Mark Zuckerberg Facebook
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close