Antena 3 CNN Actualitate Tunuri în pandemie. Măşti la suprapreţ, luate de stat de la o firmă de băuturi

Tunuri în pandemie. Măşti la suprapreţ, luate de stat de la o firmă de băuturi

Mai multe tunuri cu măşti au fost date în pandemie şi a fost păgubit statul român. În timp ce un popor întreg era închis în casă, spitalele gemeau de bolnavi şi oameni mureau din cauza virusului, firme de casă prosperau de pe urma achiziţiilor de măşti făcute de statul român. 

Tunuri în pandemie. Măşti la suprapreţ, luate de stat de la o firmă de băuturi
Sursa foto: Antena 3
de Alina Manolache    |    26 Feb 2021   •   15:02

Dacă la Unifarm, cumpărăturile directe au dus la două dosare penale pe numele fostului director Adrian Ionel, un alt caz relatat de presă a rămas deocamdată sub semnul întrebării. 

Este vorba de o achiziţie de măşti în valoare de aproape 12 milioane de euro făcută de ONAC, un alt organism al statului. 

Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate este în subordinea Ministerului Finanţelor şi a încheiat un acord-cadru cu o firmă de băuturi alcoolice pentru ca aceasta să importe din Turcia 1,7 milioane de măşti. 

Cele FFP2 costau 22 de lei, iar cele FFP3 erau 32 de lei. Totul se întâmpla în martie, prima lună de pandemie. În acest caz s-a sesizat Parchetul Militar. 

Măşti la suprapreţ, luate de la o firmă de băuturi

Firma se numeşte Romwine&Cofee şi fusese înfiinţată cu un an înainte. Obiectul principal de activitate era "comerț cu produse alimentare, băuturi și produse din tutun, efectuat prin standuri, chioșcuri și piețe", după cum se arată într-un comunicat al procurorilor militari. 

Prejudiciul estimat de aceştia se ridica la peste un milion de euro. Cazul a ajuns pe masa DNA. Gândul a relatat că firma Romwine&Coffee din Giurgiu face parte din grupul Sanimed ce îi aparţine lui Cătălin Hideg. 

Potrivit unei investigaţii Libertatea, acesta este membru al unei loje masonice, doctorand la Academia SRI şi a făcut afaceri cu nepotul lui Fidel Castro. 

Bucătăreasă, proprietar de firmă

Administrator în acte al societăţii comerciale era o bucătăreasă, iar sediul firmei era o casă bătrânească dintr-o comună din Giurgiu, după cum au arătat într-un reportaj jurnaliştii Recorder. 

Într-un interviu acordat Antena 3, Cătălin Hideg dădea asigurări că nu a fugit din ţară, după ce presa a scris că imediat ce au apărut problemele omul de afaceri s-a retras în Abu Dhabi. 

Întrebat despre evoluţia anchetei DNA, procurorul-şef al DNA, Crin Bologa, nu a dat detalii. 

Un an de la primul caz de COVID-19 înregistrat în România

Astăzi se împlineşte un an de la primul caz de COVID-19 înregistrat în România, iar de atunci şi până acum, ţara noastră a depăşit pragul de 20.000 de decese. 

În urmă cu exact 365 de zile, România a înregistrat primul caz de infectare cu virusul ucigaş Sars CoV-2. Pe 26 februarie 2020, autorităţile anunţau că un tânăr de 26 de ani din Gorj, asimptomatic, este pacientul cu numărul 1 din ţară. 

Din acel moment, vieţile tuturor s-au schimbat complet. Iar astazi, la un an de la debutul pandemiei cu restricţii şi multe reguli, suntem la răscruce: specialiştii vorbesc despre valul al treilea, în acelaşi timp însă vine speranţa numită vaccin.

×
Subiecte în articol: măşti COVID-19 ONAC Cătălin Hideg
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close