Antena 3 CNN Actualitate Media Emil Hurezeanu, despre Brexit: Pune în pericol pacea în Europa

Emil Hurezeanu, despre Brexit: Pune în pericol pacea în Europa

Emil Hurezeanu, despre Brexit: Pune în pericol pacea în Europa
25 Iun 2016   •   16:30

Ambasadorul României la Berlin, jurnalistul Emil Hurezeanu, conturează un peisaj sumbru al viitorului Europei după decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană.

„Europa are propriul ei destin, dar s-ar putea ca în timpul vieții noastre să devenim spectatorii europeni ai fenomenelor care au dus totuși la războaie. Pentru că reîntoarcerea la mai multe națiuni, la mai mult egocentrism, la resentimente, la solitudini în loc de solidarități, la ușurința de a transfera vina pe celălalt, reîntoarcerea la geopolitică, vezi Rusia, toate astea, din păcate, alcătuiesc ingredientele unei situații infinit mai imprevizibile și mai periculoase decât ne-am obișnuit în Europa ultimelor decenii. Marea Britanie anunță, prin ieșirea ei democratică din UE, redeschiderea posibilităților dintotdeauna și a pericolelor dintotdeauna care au primejduit pacea în Europa. Orice naționalism, orice egoism național, orice împărțire a proiectelor de tip federativ este o încurajare a conflictului între națiuni.

Cea mai mare ironie este că se întâmplă la 100 de ani de la cele mai crâncene lupte fratricide din Primul Război Mondial, în timpul cărora au murit sute de mii de oameni”, a spus Emil Hurezeanu, într-un interviu pentru Republica.

×
Subiecte în articol: Brexit Marea Britanie razboi
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close