Antena 3 CNN Actualitate Media Reacția TVR la eliminarea taxei tv: Germanii plătesc peste 200 de euro pe an

Reacția TVR la eliminarea taxei tv: Germanii plătesc peste 200 de euro pe an

Reacția TVR la eliminarea taxei tv: Germanii plătesc peste 200 de euro pe an
Sursa foto: Foto: Agerpres
28 Dec 2015   •   18:29

Reprezentanții TVR susțin că, în prezent, televiziunea publică "abia supraviețuiește", încasând o taxă de sub un euro pe lună, pe familie, această taxă fiind principala sursă de finanțare a instituției, iar actualul management intenționează să lanseze, în ianuarie, o campanie de informare a publicului în privința finanțării SRTv, scrie Agerpres.

Precizarea făcută într-un comunicat vine după ce mai mulți parlamentari au propus un proiect de lege care prevede eliminarea taxei tv.

"Ca urmare a proiectului legislativ inițiat de parlamentarii PSD privind modificarea articolului 40 din Legea 41/ 1994, privind organizarea și funcționarea SRR și SRTv, cu completările și modificările ulterioare, facem următoarele precizări: Televiziunea Română respectă dreptul la opinie și la inițiativă legislativă. Ne revine obligația de a reaminti că, în ultimii ani, au existat mai multe propuneri legislative de modificare a art. 40 din Legea nr. 41/ 1994 care vizau eliminarea taxei tv. Pe rând, parlamentari din mai multe partide politice — PSD, PC, PPDD — au depus astfel de proiecte, respinse în cele din urmă de Parlamentul României", se arată în comunicatul citat.

Potrivit reprezentanților Televiziunii publice, în prezent, instituția "abia supraviețuiește încasând o taxă tv în cuantum de 4 lei/ familie/ lunar, adică sub un euro pe lună (10,5 euro/ an)". "Pentru comparație, în Macedonia taxa TV este de 26 euro/ an, în Muntenegru de 42 euro/ an, în Polonia de 50 euro/ an, în Slovacia de 56 euro/ an, în Marea Britanie de 176 euro/an, în Germania — 216 euro/an", precizează comunicatul TVR.

Conform reprezentanților Televiziunii publice, taxa tv "este principala sursă de finanțare" a instituției, "veniturile din publicitate fiind afectate de o serie de restricții legislative, iar cele de la bugetul de stat mergând în proporție de aproximativ 90% către Societatea Națională de Radiocomunicații".

În acest context, actualul management al Televiziunii publice intenționează să lanseze, în ianuarie, o campanie de informare a publicului în privința finanțării TVR, inclusiv a încasărilor din taxa tv, și a modului în care aceasta este utilizată pentru producții și achiziții tv.

"TVR a prezentat la Parlament — comisiilor de cultură, juridice, buget finanțe etc. — câteva propuneri de modificare a Legii nr. 41/ 1994 și va comunica Guvernului punctul de vedere oficial în termenul solicitat", se mai arată în comunicatul TVR.



 

×
Subiecte în articol: televiziunea romana
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close