Antena 3 CNN Actualitate Câţi militari are armata română şi cât de pregătiţi suntem în caz de război

Câţi militari are armata română şi cât de pregătiţi suntem în caz de război

România se află pe locul 41 în topul celor mai puternice armate din lume conform unui studiu realizat de Global Firepower. Acest lucru însemnă că avem o armată mult mai bine pregătită comparativ cu vecinii din Ungaria care sunt pe locul 55 şi cu vecinii bulgari care sunt pe locul 67. 

Câţi militari are armata română şi cât de pregătiţi suntem în caz de război
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Eduard Vinatoru
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Mar 2022   •   09:56

Ucraina, ţară bombardată de Rusia, se află pe poziţia 25. În topul clasamentului rămân în continuare Statele Unite ale Americii şi China. 

În prezent, Armata Română are 68.500 de militari activi, potrivit unui raport din 2021. 

Dintre aceştia, 35.800 de militari activează în cadrul Forţelor Terestre, 5.000 militari aparţin Forţelor Navale, 10.700 de militari sunt ai Forţelor Aeriene, iar 16.500 de militari fac parte din Forţele compozite.

De asemenea, ţara noastră dispune de 57.000 de forţe paramilitare, adică trupe ale Jandarmeriei, şi 53.000 de militari în rezervă.

La capitolul dotări şi echipamente, Armata Română deţine aproape 400 de tancuri, 785 de transportoare blindate şi 480 de utilitare. 

Pe lângă acestea, armata are aproximativ 400 de echipamente antitanc, 1118 piese de artilerie, 96 de rachete şi peste 65 de tunuri aeriene.

Forţele Navale mai deţin trei fregate, 24 de nave de patrulare şi de coastă, un regiment de infanterie navală şi un vas şcoală.

Forţele Aeriene au două escadrile de Mig 21 Lancer, o escadrilă de F16 una de avioane de atac Şoim. Pentru transport, Armata deţine două escadrile de avioane Spartan şi Hercules şi patru escadrile de elicoptere IAR Puma Socat şi SA 330 Puma.

În ceea ce priveşte apărarea antiaeriană, este pregătită o brigadă cu aproximativ 5000 de persoane, dar şi un regiment suport combatant.

Armata Română are 68.500 de militari activi:

- Forțe Terestre: 35.800
- Forțe Navale: 5.500
- Forțe Aeriene: 10.700
- Forțe compozite: 16.500
- 57.000 forțe paramilitare şi 53.000 militari în rezervă
Sursa: IISS (Institutul Internațional pentru Studii Strategice)

Dotări şi echipamente:
- 377 tancuri 
- 785 transportoare blindate
- 480 vehicule utilitare blindate
- 96 rachete şi peste 65 de tunuri antiaeriene
Sursa: IISS (Institutul Internațional pentru Studii Strategice)

Forţele Navale:
- 3 fregate
- 24 nave de patrulare și de coastă
- 1 regiment de infanterie navală
- 14 vehicule utilitare blindate
Sursa: IISS (Institutul Internațional pentru Studii Strategice)

Forţele Aeriene:
- 2 escadrile MiG -21 Lancer C
- 1 escadrilă F16 – A
- 1 escadrilă An-30 și C-27 Spartan
- 1 escadrilă C130B Hercules
Sursa: IISS (Institutul Internațional pentru Studii Strategice)

Ce salarii sunt în Armata Română. Cât câștigă un soldat, un ofiţer şi un funcţionar

Salariul unui soldat pentru anul 2022 sau solda de funcție este de 2.500 de lei pe lună, conform legii, dar veniturile sale sunt rotunjite cu sporuri, prime și indemnizații.

La vârful ierarhiei militare, șeful Statului Major General câștigă o soldă de funcție de 10.880 de lei, care înseamnă de peste patru ori salariul de bază minim brut.

Efectele războiului: Un euro costă 5,35 lei la casele de schimb | Mesajul BNR pentru populaţie, după 10 zile de război

Românii au luat cu asalt casele de schimb valutar şi au stat la coadă să schimbe banii, de teamă că leul se va deprecia foarte mult.

S-au făcut tranzacţii record-ieri: au fost vânduţi şi 150.000 de euro într-o singură oră, susţin dealerii. În plus, la c asele de schimb, un euro a ajuns să se vândă cu 5,35 de lei.

"Trebuie să luăm în calcul că avem două necunoscute: una este inflația galopantă, care mătură toată planeta și nu ne-a iertat nici pe noi. E o inflație pe care o suportăm, cam în proporție de 80% este venită din afară și cam 20% sunt problemele noastre de aici", a spus Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, la Antena 3.

România vrea să cumpere drone în valoare de 300 milioane de euro

România vrea să cheltuie 300 de milioane de euro pentru drone tactice cu care să doteze armata. Există, însă, câteva condiţii, potrivit Hotărârii de Guvern din august 2021.

În primul rând, componentele trebuie produse în România, iar testarea şi mentenanţa să fie asigurate de operatori din industria naţională de apărare. 

Până acum, două companii s-au arătat interesate să doteze Armata Română cu drone.

Salarii soldaţi ruşi vs. ucraineni. "Știți cât primesc ofițerii ruși pentru războiul din Ucraina?"

Un soldat rus capturat de ucraineni a recunoscut că a mers în război pentru a scăpa de sărăcie şi le-a dezvăluit acestora ce salarii primesc ofiţerii lui Putin.

El a fost înregistrat, iar filmarea a fost publicată pe contul de Facebook al Ministerului Apărării din Ucraina şi a devenit virală.

×
Subiecte în articol: armata razboi
Parteneri
Vremea se răceşte brusc în România. Zonele vizate de alerta ANM
x close