Antena 3 CNN Actualitate Ministrul de Interne, răspuns pentru Klaus Iohannis: Numirea șefului DIPI nu trebuie tratată special

Ministrul de Interne, răspuns pentru Klaus Iohannis: Numirea șefului DIPI nu trebuie tratată special

Ministrul de Interne, răspuns pentru Klaus Iohannis: Numirea șefului DIPI nu trebuie tratată special
Sursa foto: Foto: Facebook/Carmen Dan
28 Mai 2017   •   23:27

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat duminică seara că numirea şefului DIPI nu trebuie tratată altfel decât a şefilor altor direcţii din minister, în sensul că nu trebuie să existe avizul CSAT. 

"În ceea ce priveşte numirea şefului DIPI, părerea ministrului de Interne este că acest serviciu nu trebuie tratat cumva special şi separat de alte direcţii generale din cadrul ministerului. Dacă avem directori generali care funcţionează pe aceeaşi schemă în cadrul ministerului care sunt numiţi de către ministrul de Interne, cred că la fel trebuie abordat şi acest serviciu, chiar dacă este un serviciu de protecţie internă. În ceea ce priveşte avizul CSAT, este un aviz introdus în timpul preşedintelui Băsescu şi deci ne-am repoziţionat înainte de această perioadă", a spus Carmen Dan.

Ea a mai spus că OUG 76/2016 în baza căreia funcţionează DIPI a fost votată în Parlament cu unele amendamente, însă a fost atacată la CCR de către preşedintele României. 

"Suntem pe nişte date care sunt aşezate pe o ordonanţă de urgenţă, OUG 76/2016, prin care acest serviciu de protecţie şi informaţie al MAI s-a militarizat şi a şi rămas fără o parte din competenţe. Actul normativ a intrat în comisiile parlamentare şi s-a şi dezbătut în Senat şi a fost votat cu unele amendamente prin care a fost demilitarizat şi a fost scos avizul CSAT pentru numirea şefului acestui serviciu şi rămâne doar ministrul de Interne la numire. Proiectul a fost atacat la CCR. (...) Atât timp cât este contestat la CCR, acea ordonanţă rămâne în vigoare", a mai afirmat ministrul de Interne. 

Carmen Dan a precizat că acest serviciu va fi "operaţionalizat 100% de la 1 iulie". 

În legătură cu arhiva DIPI, ministrul a afirmat că aceasta nu a plecat din instituţie şi nici nu a fost distrusă. 

"În niciun caz nu putem compara situaţia de la DIPI cu situaţia de la SIPA. Eu dau asigurări că arhiva DIPI nu a plecat din instituţie şi nici nu a fost distrusă. Ea are un backup într-un sistem electronic, nu vorbim de nişte dosare în formă materială neapărat", a spus ministrul de Interne. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: dipi carmen dan
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close