Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Sănătăţii are "bănuieli" privind copiii bolnavi din Argeş

Ministrul Sănătăţii are "bănuieli" privind copiii bolnavi din Argeş

Ministrul Sănătăţii are "bănuieli" privind copiii bolnavi din Argeş
17 Feb 2016   •   23:05

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a declarat miercuri seară,potrivit Agerpres, că au fost parcurse toate etapele standard ale unei anchete în cazul copiilor cu sindrom hemolitic-uremic, însă nu a fost descoperit "agentul etiologic", ci acesta este doar "bănuit".

"În acest moment tratăm consecințe, tratăm complicații ale unei boli ale cărei cauze le bănuim, dar nu le-am putut dovedi prin anchetele epidemiologice, prin investigații în tentativa de stabili un diagnostic etiologic, deci a cauzei care a produs îmbolnăvirea. S-au parcurs toate etapele standard ale unei astfel de anchete, dar iată nu avem agentul etiologic, îl bănuim deoarece știm că această boală este consecința agentului care a fost prezentat", a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, copiii s-au îmbolnăvit de la o bacterie care se găsește în materii fecale, în mizerie.

Demnitarul a spus că raportarea cazurilor a fost tardivă, deși regula în astfel de situații prevede un termen de 24 de ore.

"Cu cât ne îndepărtăm de un astfel de eveniment, probabilitatea de a pune în evidență agentul patogen scade. Regula spune că astfel de situații trebuie raportate în decurs de 24 de ore. (...) Sunt revoltat fiindcă le luăm totul a la lejer în sensul în care nu raportăm și asta probabil se întâmplă în diferite situații, zicând că nu o să se întâmple nimic. Asta este probabil logica sau mă gândesc că este genul de logică 'lasă-mă să te las, nu se va întâmpla nimic'. Și uită-te că se întâmplă și se pot întâmpla drame ca aceasta. Asta dovedește că modul acesta este absolut incalificabil", a declarat reprezentantul MS.

Patriciu Achimaș-Cadariu a mai spus că în urma unui concurs organizat pentru ocuparea postului de director la DSP-uri, din 13 persoane doar 3 au trecut examenul scris.

"Am organizat inclusiv concursuri la DSP-uri, au fost 13 locuri, 3 persoane au trecut de examenul scris. Din 13 oameni, doar 3 și-au luat scrisul. Ca director de direcție sanitară nu este neapărat un salariu mic, dar sigur este și responsabilitate și cineva trebuie să își asume responsabilitatea. Dacă fugim de responsabilitate și dacă tratăm lucrurile cu superficialitate, acesta este rezultatul, 3 din 13", a afirmat ministrul Sănătății.

×
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close