Antena 3 CNN Actualitate Scandal, după raportul tragediei aviatice din Apuseni. Avocatul familiei Aurei Ion acuză acţiuni de intimidare

Scandal, după raportul tragediei aviatice din Apuseni. Avocatul familiei Aurei Ion acuză acţiuni de intimidare

Scandal, după raportul tragediei aviatice din Apuseni. Avocatul familiei Aurei Ion acuză acţiuni de intimidare
19 Oct 2015   •   15:08

Scandal după publicarea raportului pe tema tragediei aviatice din munţii Apuseni

 
Familia Aurei Ion reclamă nereguli în mersul anchetei desfăşurate de Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS). Într-un comunicat, avocaţii familiei spun că s-au făcut încercări de intimidare asupra lor. 

"Nu se doreşte o schimbare, nu se doreşte aflarea adevărului, schimbarea oamenilor care nu sunt competenţi. (...) Dar vom lupta până la capăt, indiferent de ce ni se va pune în faţă, vom face tot ce ne stă în putinţă", a mai spus sora Aurei Ion, Marian Ciucă, luni, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.
 
Totodată, sora Aurei Ion susţine că acum Parchetul va trebui să facă altă expertiză.
 
"Raportul de azi nu are valoarea unei expertize tehnice juridice. Procuratura nu are voie să o folosească drept probatoriu. Parchetul trebuie să facă altă expertiză. (...) Au trecut doi ani şi nu s-a întâmplat nimic", a declarat Mariana Ciucă.

De doi ani a fost nevoie pentru ca anchetatorii să stabilească cu exactitate cum s-a produs tragedia aviatică din Apuseni de la începutul anului 2014. Motoarele avionului pilotat de Adrian Iovan s-au oprit pentru că au fost afectate de îngheţ, se arată în raportul dat azi publicităţii de anchetatori. 
 
ROMATSA nu a primit coordonate exacte pentru locul prăbuşirii pentru că antena transmiţătorului s-a rupt înainte de impact. De aceea, aria de căutare a fost de trei kilometri.
 
Investigatorii nu au reuşit să găsească antena la faţa locului, dar indiciile descoperite arată că aceasta a fost funcţională atunci când zborul a decolat. 
 
Anchetatorii au aflat că antena avionului s-a rupt în urma unui impact puternic şi că, în momentul decolării, era funcţională.
 
Din cauza defecţiunii antenei, ROMATSA nu a putut saă localizeze exact unde s-a produs accidentul, având o rază de căutare de 3 kilometri, au descoperit investigatorii, în urma unor teste. Anchetatorii nu au reuşit să găsească antena la locul accidentului
 
ROMATSA nu a reuşit să găseasca locul exact în care s-a produs accidentul, epava avionului şi victimele fiind găsite de mai mulţi localnici, după căutări nereuşite ale autorităţilor, care au durat mai multe de şase ore.


Pe 20 ianuarie 2014, pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat  într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

Atunci, salvatorii au reuşit să ajungă cu greu la epava avionului. Aura Ion însoţea echipa de medici care mergeau la Oradea pentru a face o prelevare de organe.

×
Subiecte în articol: aura ion apuseni tragedie aviatica
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close