Antena 3 CNN Actualitate Nicuşor Constantinescu, cercetat de DNA în trei noi dosare de abuz în serviciu

Nicuşor Constantinescu, cercetat de DNA în trei noi dosare de abuz în serviciu

Nicuşor Constantinescu, cercetat de DNA în trei noi dosare de abuz în serviciu
Sursa foto: Foto: Agerpres
15 Feb 2017   •   12:43

Fostul preşedinte al CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, este cercetat în trei noi dosare de către Serviciul Teritorial Constanţa al DNA sub învinuirea de abuz în serviciu, potrivit avocatului său, Marius Mocanu, scrie Agerpres.

Marius Mocanu a declarat, la ieşirea de la DNA, că Nicuşor Constantinescu a fost citat la DNA Constanţa pentru a i se aduce la cunoştinţă faptul că este suspect în alte trei dosare de abuz în serviciu, două dintre ele fiind instrumentate pentru activitatea Regiei Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa şi un al treilea pentru contractele încheiate cu o societate comercială editoare de presă - Combat Press SRL.

"Domnul Constantinescu a fost transferat pentru că a fost citat în legătură cu trei noi dosare aflate pe rolul DNA Constanţa. I s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect, s-a dispus începerea urmăririi penale, s-a dispus administrarea dintre probe în unul dintre dosare respectiv o expertiză contabilă şi pentru moment suntem în situaţia în care am luat la cunoştinţă învinuirile din cele trei dosare şi o să solicităm procurorului de caz consultarea dosarului pentru a putea să formulăm declaraţii şi probele pe care le solicităm în apărare", a declarat avocatul.

Potrivit sursei citate, noile dosare sunt întemeiate pe rapoartele Curţii de Conturi din perioada anilor 2010, 2011, 2012, 2013.

"În esenţă este vorba de chestiuni ce derivă tot din sesizări ale Curţii de Conturi fiind vorba de presupuse fapte de abuz în serviciu, inspectorii constatând că s-ar fi plătit sume în mod nelegal de către Consiliul Judeţean Constanţa către RAJDP Constanţa în vederea realizării unui program de drumuri în judeţ şi acordării unei subvenţii. Acestea sunt în esenţă acuzaţiile şi vizează fapte din perioada anilor 2010, 2011, 2012, 2013. Două dintre dosare sunt cu RAJDP, iar unul dintre dosare este cu achiziţia şi plata unor servicii de publicitate către societatea Combat Press. Prejudiciul imputat este de ordinul zecilor de milioane de lei întrucât este vorba de plăţi care au fost făcute de către CJ Constanţa pentru edificarea unor drumuri şi sunt sume destul de mari. În esenţă se susţine că lucrările nu au fost realizate în mod corespunzător, nu au fost realizate deloc sau nu există documente justificative din punct de vedere legal', a mai precizat avocatul Marius Mocanu, la ieşirea de la DNA.

Comunicatul DNA:


CONSTANTINESCU NICUȘOR-DANIEL, la data faptelor președinte al Consiliului Județean Constanța, în prezent aflat în stare de detenție, sub aspectul săvârșirii a patru infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, din care două în formă continuată.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

1. În perioada 2011 – 2013, suspectul Constantinescu Nicușor-Daniel, în calitățile de președinte al Consiliului Județean Constanța și ordonator principal de credite, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu în sensul că a achitat în mod nelegal, către Regia Autonomă Județeană Drumuri și Poduri (R.A.J.D.P.) Constanța, suma totală de 40.780.316 lei.
Această sumă de bani, ce reprezenta contravaloarea unor lucrări de modernizare și reabilitare a unor drumuri județene și de consolidare a sistemului rutier, a fost achitată de suspect, în următoarele împrejurări:
- fără a exista vreo procedură de atribuire dintre cele prevăzute de lege - în absența documentelor justificative legal întocmite, din care să rezulte efectuarea în realitate lucrărilor,
- fără ca lucrările să fie recepționate de către Consiliul Județean Constanța (întrucât acestea nu îndeplineau cerințele de calitate – într-unul dintre cazuri drumul era deteriorat în proporție de 100%.

2. În cursul anului 2013, suspectul Constantinescu Nicușor-Daniel, în calitate de președinte al Consiliului Județean Constanța, a încălcat prevederile legale în legătură cu adoptarea și punerea în aplicare a H.C.J. nr.313/2013 (privind alocarea unei sume de bani R.A.J.D.P. Constanta în vederea ducerii la îndeplinire a Programului cu obiectivele si lucrările de drumuri și poduri pentru anul 2013 finanțate din bugetul Consiliului Județean Constanța).
În concret, prin hotărârea respectivă, suspectul a acordat R.A.J.D.P. Constanța, cu titlu de subvenții, importante sume de bani, deși potrivit prevederilor legale, regiile autonome puteau primi subvenții doar în cazul în care înregistrau pierderi și doar pentru acoperirea deficitelor respective.
Acest lucru nu era valabil și pentru R.A.J.D.P. Constanța care, în exercițiul financiar anterior, înregistrase profit.

3. În perioada decembrie 2009 – noiembrie 2010, suspectul Constantinescu Nicușor-Daniel, în calitate de președinte al Consiliului Județean Constanța, și-a îndeplinit cu încălcarea legii, atribuțiile de serviciu privind gestionarea bugetului și exercitarea funcției de ordonator principal de credite, în sensul că a plătit, în mod nelegal, către o firmă de publicitate „agreată” suma de 401.700 lei.
Acești bani au fost achitați societății respective în condițiile în care serviciile de publicitate au fost achiziționate cu încălcarea normelor în materia achizițiilor publice și finanțelor publice.
Suspectului Constantinescu Nicușor-Daniel i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

×
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close