Antena 3 CNN Actualitate Nobel 2016: Jean-Pierre Sauvage, Fraser Stoddart și Bernard Feringa împart Nobelul pentru Chimie

Nobel 2016: Jean-Pierre Sauvage, Fraser Stoddart și Bernard Feringa împart Nobelul pentru Chimie

Nobel 2016: Jean-Pierre Sauvage, Fraser Stoddart și Bernard Feringa împart Nobelul pentru Chimie
de S.T.    |    05 Oct 2016   •   13:16

PREMIUL NOBEL 2016. Trei oameni de ştiinţă, Jean-Pierre Sauvage, de la Universitatea din Strasbourg (Franţa), Sir J. Fraser Stoddart de la Northwestern University (SUA) şi Bernard L. Feringa de la Universitatea din Groningen (Olanda) îşi vor împărţi în mod egal Premiul Nobel pentru Chimie, ce a fost atribuit miercuri, "pentru conceperea şi sinteza de maşini moleculare", conform Comitetului Nobel de la Stockholm.

PREMIUL NOBEL 2016. Cei trei savanţi au pus bazele celor mai mici maşinării folosite în diferite domenii, dar în special în IT şi medicină, obţinând molecule cu mişcări controlabile, care pot îndeplini anumite sarcini atunci când primesc energie. Evoluţia rapidă a tehnologiilor de calcul din ultimii ani demonstrează modul în care miniaturizarea tehnologiei poate duce la o revoluţie. Laureaţii Premiului Nobel pentru Chimie din acest an au reuşit să miniaturizeze maşini şi au dus chimia într-o nouă eră.

PREMIUL NOBEL 2016. Cei trei chimişti vor primi câte o diplomă, o medalie de aur şi îşi vor împărţi în mod egal suma de 8 milioane de coroane suedeze (933.000 de dolari / 831.000 de euro).

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Premiul Nobel
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close