Antena 3 CNN Actualitate Noul Cod Fiscal: Cum se calculează impozitul pe terenul de sub locuinţă

Noul Cod Fiscal: Cum se calculează impozitul pe terenul de sub locuinţă

Noul Cod Fiscal: Cum se calculează impozitul pe terenul de sub locuinţă
Sursa foto: foto: pixabay.com
01 Feb 2016   •   20:11

Contribuabilii trebuie să comunice primăriilor datele din actele de proprietate privind suprafaţa ocupată de locuinţă, iar Direcţiile de Taxe şi Impozite stabilesc ce sume aferente acestei suprafeţe trebuie plătite în anul 2016.

 Până la sfârşitul anului trecut, proprietarii au fost scutiţi de impozitul pe terenul de sub locuinţă, dar începând din 2016 această scutire a fost eliminată.

Astfel că, pe lângă taxele locale pe clădiri şi maşini, cele pentru terenuri se extind şi la parcelele ocupate de case.

Ca şi locuinţa (clădirea rezidenţială), terenul de sub aceasta se impozitează în funcţie de rangul localităţii şi de zona în care se găseşte, conform art. 465, alin. 2, din Legea nr. 227/2015, privind Codul Fiscal.

De exemplu, pentru un apartament de 50 mp dintr-un cartier necentral al Bucureştiului, dacă apartamentul este situat într-un bloc cu mai mult de 4 etaje, proprietarul va plăti un impozit pe teren cuprins între 10 şi 26 de lei.

Autorităţile administraţiei publice locale de la nivelul comunei, al oraşului, al municipiului sau al sectoarelor municipiului Bucureşti, după caz, stabilesc, pentru anul fiscal 2016, până la data de 31 martie 2016, suprafaţa de teren care este acoperită de o clădire, respectiv de un apartament“, a comunicat Ministerul Finanţelor Publice (MFP), la solicitarea „Adevărul“.

Calculul se va face „pe baza datelor cuprinse în actele de proprietate sau în alte documente care atestă această suprafaţă, depuse de contribuabili în vederea stabilirii impozitului pe clădiri, sau a datelor furnizate de compartimentele de specialitate din cadrul autorităţilor administraţiei publice locale sau alte instituţii care deţin aceste date“, precizează MFP.

Continuarea, pe adevarul.ro.

×
Parteneri
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024
x close