Antena 3 CNN Actualitate O invenţie inedită vine în ajutorul nevăzătorilor

O invenţie inedită vine în ajutorul nevăzătorilor

O invenţie inedită vine în ajutorul nevăzătorilor
Sursa foto: Foto: antena1.ro
07 Mar 2012   •   19:34

La doar 18 ani a cunoscut un succes uriaş la concursurile internaţionale de IT. Ionuţ Budişteanu a adunat peste 150 de medalii din întreaga lume, iar pentru cea mai nouă invenţie a fost premiat în Taiwan. Este vorba de un dispozitiv care îi ajută pe nevăzătorilor.

Cel mai bun prieten al lui Ionuţ a fost calculatorul, încă de când nici nu învăţase bine să vorbească. Părinţii i-au fost alături chiar dacă la început le-a fost teamă să-l lase atât de mult în faţa calculatorului. De la 11 ani participă la concursuri şi la olimpiade în domeniul IT. De 7 ani a progresat constant, dar cu ultimul proiect se mândreşte cel mai tare. Cei 2.500 de dolari investiţi în dispozitivele necesare proiectului au fost câştigaţi în competiţiile anterioare.

Mai exact, se proiectează imagini în faţa unei camere web, care printr-un dispozitiv sunt transmise electric pe o matrice senzor, pusă pe limbă. Astfel imaginile sunt transmise creierului.

În numai o oră spune că a reuşit să înveţe 4 litere, în timp ce pentru a învăţa alfabetul braille, nevăzătorii au nevoie de 3 luni.

Acum 40 de ani s-a pus un encefalogram pe creier si s-a vazut ca zonele de activare pt procesarea imaginii si a papilelor gustative sunt aproape , se intersecteaza. deci sunt niste neuroni care sunt suprapusi, astfel sunt niste neuroni care lucreaza si pentru ochi si pt gust.

Pare simplu, însă tânărul a avut nevoie de un an şi jumătate ca să adune toate informaţiile şi să realizeze dispozitivul.

Ionuţ este bursier al fundaţiei Dan Voiculescu, care l-a sprijinit financiar în deplasări sau proiecte.


×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close