Antena 3 CNN Actualitate ONU: Peste 2 milioane de refugiaţi vor ajunge în Europa în fiecare an

ONU: Peste 2 milioane de refugiaţi vor ajunge în Europa în fiecare an

ONU: Peste 2 milioane de refugiaţi vor ajunge în Europa în fiecare an
Sursa foto: Foto: Agerpres/EPA
27 Sep 2015   •   19:49

Afluxul actual de migranţi către Europa este de aproximativ 8.000 de persoane pe zi, un număr care nu urmează să scadă, a apreciat Amin Aouad, coordonatorul regional al Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), relatează Reuters în pagina electronică. 

 
 Acest fenomen ar putea să fie doar "vârful aisbergului", a avertizat oficialul.
 
"Nu văd o diminuare. Nu văd o oprire" a afluxului, a declarat Amin Aouad. "Atât timp cât nu există o soluţie pentru Siria, atât timp cât nu va fi stabilizată situaţia refugiaţilor în ţările vecine (Siriei), vor fi necesare eforturi", a adăugat el.
 
Coordonatorul a îndemnat comunitatea internaţională să se unească şi să adopte o abordare globală, sugerând că oprirea războiului civil din Siria le revine celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU.
 
Subiectul a fost dezbătut în ediţia de duminică a emisiunii Punctul de Întâlnire, realizată de Radu Tudor, la Antena 3. 
 
Europarlamentarul Norica Nicolai a explicat că s-a abţinut la votul obligatoriu şi a explicat că nu există bază legală în tratatele europene pentru a obliga un stat să participe la această repartizare. 
 
"Eu am fost unul dintre cei care s-au abţinut la votul obligatoriu. Parţial, România a avut dreptate. Nu există niciun temei prin care România să fie obligată să participe la această repartizare obligatorie. Interpretarea dată tratatului a fost motivată de faptul că avem o situaţie exceţională. În opinia mea, nu este una excepţională, este o situaţie care datează de foarte multă vreme. Doar în 2001, UE a primit 450.000 de cereri de azil. În 2012, cu 350.000. Dacă am fi avut o punte comună pentru acest domeniu, am fi avut capacitatea de predicţie. Fenomen previzibil, de altfel."
 
Mai mult, Norica Nicolai a explicat că există şi părţi a crizei despre care nu vorbeşte nimeni, cum ar fi oamenii care vin din Afganistan.
 
"Apoi, după retragerea trupelor americane din Afganistan, pentru că nimeni nu vorbeşte despre refugiaţii din Afganistan. Ţara aceasta este în pragul disoluţiei. Oamenii pleacă de acolo, locuri de muncă aproape nu mai există. Sunt patru milioane de studenţi acolo. Dintre aceştia, există intenţie care se ridică la nivel de milioane pentru venire în Europa."
 

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close