Antena 3 CNN Actualitate Pădurea de bambus din România

Pădurea de bambus din România

Pădurea de bambus din România
10 Iun 2016   •   01:12

Cultura bambusului gigant sună exotic și riscant în același timp dacă vorbim despre o investiție în agricultura din România. Ideea nu este împărtășită însă de un grup de afaceriști italieni care și-au propus să cultive la noi 20 de hectare cu această plantă. Au experiență și piața asigurată, mai ales că acasă la ei, în Cizmă, consorțiul exploatează deja 1.400 hectare de bambus gigant. La noi au venit, cel mai probabil, pentru că pământul este mai ieftin și la fel și forța de muncă. În plus, sunt interesați de colaborări cu fermierii români, scrie Agrointeligența.

Bambusul, recunoscut ca o cultură specifică mai degrabă Chinei decât Europei, este adusă în România de Consorțiul Italian al Bambusului, care își dorește să popularizeze această plantă în rândul fermierilor din UE. Cultivat la acest moment doar în scop decorativ, bambusul reprezintă o adevărată industrie în Asia, unde se valorifică aproape integral: trunchi, rădăcină, rizomi, frunze și chiar mugurii sunt vânați de restaurantele cu specific asiatic.

În România, bambusul gigant a reușit deja să stârnească interesul multora, mai ales pe cel al cercetătorilor din cadrul USAMV București, unde a fost înființată o plantație experimentală, tocmai pentru a vedea cum se comportă această plantă. În același timp, un fermier curajos din județul Timiș și-a riscat investițiile și a pus bazele primei plantații de acest gen, înființată anul acesta pe o suprafață de 5 hectare. Italienii de la Consorțiul Italian al Bambusului și-au propus pentru început să înființeze în România 20 de hectare de bambus și le asigură fermierilor mai curajoși care mizează pe această plantă și preluarea întregii producții.

Mai mult, pe agrointel.ro.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close