Antena 3 CNN Actualitate Papa Francisc : ''Majoritatea'' căsătoriilor catolice nu sunt valabile

Papa Francisc : ''Majoritatea'' căsătoriilor catolice nu sunt valabile

Papa Francisc : ''Majoritatea'' căsătoriilor catolice nu sunt valabile
18 Iun 2016   •   16:19

Papa Francisc a declarat că "majoritatea" căsătoriilor catolice sunt nule, deoarece sunt contractate de tineri care nu conştientizează sensul acestui angajament pe viaţă, conform relatărilor din presă, transmite Agerpres.

"Majoritatea căsătoriilor sacramentale sunt nule, deoarece tinerii spun +da, pentru toată viaţa+, dar ei nu ştiu ce înseamnă asta", a declarat, joi seara, suveranul pontif în Bazilica San Giovanni din Laterano, potrivit agenţiei specializate în problemele Vaticanului, I.Media, scrie AFP.

Tinerii ''nu ştiu ce spun, deoarece ei au o cultură diferită. Ei (...) au bunăvoinţă, dar nu au conştiinţă", a insistat el.

În faţa a numeroşi credincioşi şi preoţi din Dieceza de Roma, papa a răspuns în mod spontan la întrebări legate de recentele sinoade cu privire la familie şi de exortaţia sa apostolică "Amoris Laetitia".

Francisc a evocat deja de mai multe ori posibila nulitate a căsătoriilor contractate prin convenţie socială, un mod pripit, fără pregătire, pentru că tânăra este gravidă sau din dorinţa de a purta rochia albă de mireasă.

El a spus că a observat de multe ori căsătorii de acest tip în Argentina. Dar nu a menţionat niciodată faptul că acestea pot reprezenta ''majoritatea'' uniunilor celebrate de Biserica Catolică.

Publicând vineri dimineaţa verbatim remarcile sale, serviciul de presă al Vaticanului a căutat să rectifice această luare de poziţie. Potrivit acestui text oficial, papa a vorbit despre o "parte", şi nu de o "majoritate" a căsătoriilor invalide.

Mariajul catolic este o taină indisolubilă şi nu permite divorţul, dar Francisc a schimbat anul trecut procedurile de recunoaştere a nulităţii unei căsătorii - ceea ce practic semnifică că această taină nu a existat niciodată - în faţa instanţelor ecleziastice, pentru a le simplifica, accelera şi a le face mai puţin costisitoare.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Papa Francisc
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close