Antena 3 CNN Actualitate Percheziţii la traficanţii de maşini de lux. Prejudiciul se ridică la 4,5 milioane de euro

Percheziţii la traficanţii de maşini de lux. Prejudiciul se ridică la 4,5 milioane de euro

Percheziţii la traficanţii de maşini de lux. Prejudiciul se ridică la 4,5 milioane de euro
14 Oct 2015   •   08:38
Poliţiştii din Cluj efectuează 78 de percheziții la domiciliile unor persoane și sediile sociale ale unor societăți comerciale, bănuite a fi implicate în săvârșirea mai multor infracțiuni de înșelăciune cu autoturisme de lux. Sunt vizate 54 de persoane fizice și 22 de persoane juridice. Prejudiciul estimat este de aproximativ 4.500.000 de euro.
 
În perioada 2009-2015,  pe teritoriul României (judeţele Cluj, Harghita şi Mureş, respectiv municipiul Bucureşti), al Ungariei şi Germaniei s-ar fi constituit un grup infracţional organizat format din 11 persoane, membrii grupului acţionând în sensul operaţionalizării unui circuit în care au fost angrenate societăţi comerciale care au funcţionat legal, dar şi firme de tip „fantomă".
 
Acestea ar fi fost utilizate în ample operaţiuni circumscrise evaziunii fiscale în domeniul tranzacţiilor cu autoturisme de lux provenite din achiziţii intracomunitare, în special din Germania.
 
Membrii grupării ar fi structurat societăţile comerciale pe mai multe paliere. Astfel autoturismele de lux ar fi fost achiziţionate din străinătate prin 8 societăţi comerciale (palierul 2) care le-ar fi vândut către alte 3 societăți comerciale controlate de membrii grupării (palierul 1), iar acestea din urmă le comercializau către beneficiarii finali (firme de leasing sau persoane fizice). 
 
De asemenea, în urma cercetărilor efectuate în cauză, s-a constatat că palierul 3 ar fi reprezentat un nivel intermediar fiind format, în general, din firme „conductă", specializate în emiterea de facturi reflectând operaţiuni fictive către firmele din palierul 2. 
 
Cele 8 societăţi comerciale aflate pe palierul 2 erau cele care trebuia în mod normal să achite TVA-ul aferent autoturismelor către bugetul de stat, însă acestea se încărcau cu facturi de servicii fictive sau achiziţii fictive de terenuri supraevaluate de la un număr de peste 40 de societăţi comerciale situate pe paliere inferioare.
 
Ulterior societăţile aflate pe palierele inferioare ar fi fost cesionate către persoane fără domiciliu sau posibilităţi materiale, în scopul îngreunării identificării acestora sau pentru a distruge documentele financiar-contabile. După o perioadă de timp şi societăile comerciale de pe palierul 2 îşi întrerupeau sau încetau activitatea, astfel T.V.A. aferentă acestor tranzacţii nu mai era virată către buget.       
 
Au fost emise 93 de mandate de percheziţie la domiciliile și reşedinţele a 54 de persoane fizice şi sediile a 22 de persoane juridice  și se vor pune în aplicare 11 mandate de aducere.
 
Persoanele bănuite sunt cercetate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire de grup infracţional organizat,  evaziune fiscală în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură private și vor fi conduse la la sediul D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Cluj în vederea continuării cercetărilor.
 
Valoarea prejudiciului adus bugetului consolidat al statului este de aproximativ 4.500.000 de euro.
 
Suportul de specialitate este asigurat de Serviciul Român de Informaţii.
 

×
Subiecte în articol: descinderi perchezitii traficanti
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close