Antena 3 CNN Actualitate PMP vrea 400 de noi secţii de votare în diaspora

PMP vrea 400 de noi secţii de votare în diaspora

PMP vrea 400 de noi secţii de votare în diaspora
Sursa foto: Foto: Facebook
08 Aug 2016   •   17:11

Partidul Mişcarea Populară va transmite premierului Dacian Cioloş o scrisoare oficială prin care propune înfiinţarea a circa 400 de noi secţii de votare în diaspora, în localităţi unde numărul românilor prezenţi acolo este de minim 3.000, a anunţat luni preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac.

"Avem alegeri anul acesta şi, pentru că anul trecut PSD şi PNL au impus o lege fără o dezbatere, fără o consultare directă cu beneficiarii, fără o discuţie deschisă în comisia de Cod electoral, ne-am trezit cu o lege care mai mult îngrădeşte dreptul la vot decât le permite cetăţenilor români de peste hotare să voteze. (...) Prin urmare, noi vom trimite primului-ministru o scrisoare, în cursul zilei de astăzi, prin care vom preciza care sunt solicitările noastre legate de legislaţia electorală", a declarat Tomac într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că PMP propune înfiinţarea de noi secţii de votare pentru românii din străinătate, în special acolo unde există comunităţi de minim 3.000 de români.

"În comparaţie cu alegerile din 2009 când au existat 55 de secţii de votare şi în comparaţie cu alegerile prezidenţiale din 2014, când au existat 51 de secţii de votare, dacă legea nu se modifică, practic românii nu vor avea unde să voteze la alegerile parlamentare din acest an. Motiv pentru care noi am elaborat o analiză foarte serioasă, în colaborare cu comunităţile româneşti din Europa, şi vom veni cu o propunere concretă către Guvern. (...) La o primă evaluare putem să vă spunem că, în clipa de faţă, în Italia pot fi înfiinţate 106 secţii de vot în localităţi unde locuiesc comunităţi româneşti în mod compact, deci minim 3.000 de cetăţeni români. În Spania îi vom propune premierului să înfiinţeze 76 de secţii, (...) ca în 64 de localităţi, oraşe din Germania - stat care nu a permis până recent să se înfiinţeze secţii suplimentare de vot - să se înfiinţeze secţii de vot, pentru că avem în 64 de localităţi comunităţi numeroase de români care vor să voteze. Vom propune să se înfiinţeze 40 de secţii de vot în Republica Moldova, (...) în SUA să se înfiinţeze suplimentar 35 de secţii. (...) Credem că e foarte important să ţină cont Guvernul de această evaluare pe care PMP a făcut-o în rândul comunităţilor româneşti şi pentru a evita orice tensiune şi orice problemă legată de îngrădirea dreptului la vot", a susţinut Tomac.

În opinia sa, românii din străinătate nu s-au înregistrat în Registrul electoral "din două raţiuni": "Unu - pentru că mulţi dintre ei au o relaţie rece cu autorităţile române. Doi - nu vor să-şi lase datele, pentru că nici până la ora actuală nu s-a limpezit chestiunea legată de impozitul pe care trebuie să îl plătească suplimentar, cel de 200 de euro, introdus în noul Cod fiscal".

"Există o serie de reţineri care, din păcate, îi ţin pe români neimplicaţi în acest proces, însă nici campania de promovare nu a fost suficient de convingătoare şi de puternică, astfel încât să-i informeze corect pe români despre această modalitate de vot prin corespondenţă. Prin urmare, soluţia rămâne tot secţiile înfiinţate suplimentar pe lângă misiunile diplomatice pe care le avem. Sperăm ca Guvernul Cioloş să dea dovadă de mai multă deschidere decât Guvernul Ponta", a comentat Tomac.

Preşedintele executiv al PMP a precizat că, din evaluările făcute de până acum, numărul de secţii de vot pe care autorităţile române ar trebui să le înfiinţeze suplimentar pentru votul din diaspora se ridică la 373.

"Sunt convins că, după ce vom centraliza solicitările primite şi din Portugalia şi din Canada şi din Australia, în mod sigur cifra va sări de 400 de secţii de vot care trebuie înfiinţate peste hotare", a susţinut Tomac.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Harta clanurilor interlope din estul României
x close