Antena 3 CNN Actualitate Președintele ÎCCJ dorește desecretizarea protocoalelor SRI. Solicitarea se află pe ordinea de zi a Plenului CSM

Președintele ÎCCJ dorește desecretizarea protocoalelor SRI. Solicitarea se află pe ordinea de zi a Plenului CSM

Președintele ÎCCJ dorește desecretizarea protocoalelor SRI. Solicitarea se află pe ordinea de zi a Plenului CSM
20 Mar 2018   •   12:09

Președintele ÎCCJ, Cristina Tarcea, a declarat marți în plenul CSM că trebuie să existe o discuție cu privire la activitatea sistemului judiciar, mai exact despre protocoalele cu SRI, arhiva SIPA și existența ofițerilor acoperiți. 

Cristina Tarcea a mai spus că CSM ar putea cere desecretizarea protocoalelor.

"Există constituită în Parlament, comisia aceea specială care se ocupă de activitatea SRI în care s-ar fi dat anumite date şi informaţii privind existenţa protocoalelor şi relaţiilor procurorilor, judecătorilor, magistraţilor cu case conspirative. Dacă există aceste informaţii, ele să fie desecretizate, să solicităm noi desecretizarea acestora şi să fie transmise CSM pentru a dispune în consecinţă. Dacă informaţiile difuzate în spaţiul public sunt real, urmează să luăm măsurile care se impun, sancţionarea acestor aspecte. Dacă nu sunt reale, cred că este cazul să ne prevalăm de obligaţia noastră legală de apărare a independenţei justiţiei. Cu privire la protocoale, în afară de aceste informaţii pe care le putem solicita de la această comisie specială, cred că mai există structuri şi membrii ai corpului magistraţilor, există şi instrumente specifice pe care le putem folosi pentru a clarifica această problemă", a declarat Cristina Tarcea la CSM.

"Pe mine, la această oră, nu mă interesează neapărat declasificarea acestor protocoale. Mă interesează dacă aceste protocoale există, de către cine e au fost încheiate, data la care au fost încheiate, legalitatea lor, persoanele care le-au încheiat şi le-au semnat şi dacă au fost sau nu innoite. Din punctul meu de vedere, aceste aspecte, care ar trebui să fie prioritare faţă de desecretizare, ar putea fi soluţionate de Inspecţia Judiciară. Din câte ştiu eu, în cadrul Inspecţiei Judiciare, există judecători, procurori care au acces la informaţii clasificate şi popt rezolva aceste probleme. Din câte ştiu eu, protocolul este un acord de voinţă şi până nu când nu ştim ce acorduri de voinţă şi de către cine au fost exprimate, cred că este prematur să aruncăm pur şi simplu ideea desecretizării în spaţiul public. Dacă toate aceste aspecte se confirmă, cred că este şi de datoria noastră să solicităm instituţiilor noastre desecretizarea", a mai spus Tarcea. 

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: Cristina Tarcea parlament
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close