Antena 3 CNN Actualitate PRIMA REACŢIE a deputatului Cernea, după gafa diplomatică din Taiwan şi retragerea paşaportului de serviciu

PRIMA REACŢIE a deputatului Cernea, după gafa diplomatică din Taiwan şi retragerea paşaportului de serviciu

PRIMA REACŢIE a deputatului Cernea, după gafa diplomatică din Taiwan şi retragerea paşaportului de serviciu
Sursa foto: Foto: Agerpres
08 Aug 2013   •   18:59

Deputatul Remus Cernea a anunţat joi, că urmează să îşi facă zilele următoare paşaport diplomatic, iar în legătură cu vizita sa în Taiwan a spus că se aşteaptă ca tema să fie tratată cu "înţelepciune".

"Tocmai iniţiasem procedurile pentru a-mi face un paşaport diplomatic chiar înainte de plecarea în Taiwan. O să-mi fac zilele următoare paşaport diplomatic. În legătură cu scandalul declanşat, mă aştept şi îmi doresc ca această temă să fie tratată cu raţionalitate, înţelepciune şi pragmatism de către autorităţile române, în sensul de a stabili relaţii de colaborare economice în viitor cu Taiwan. 16 ţări membre UE au reprezentanţe economice ale Taiwanului, iar Uniunea Europeană de asemenea are o reprezentanţă la Taipei, iar China în 2010 a semnat un acord economic cu Taiwanul", a explicat Remus Cernea, citat de Mediafax.
   
Cernea spune că a fost invitat în vizita respectivă de către reprezentantul economic al Taiwanului de la Bratislava, iar costurile deplasării au fost acoperite de cei care au făcut invitaţia.
   
"Tema de fond a acestei discuţii nu este Remus Cernea, ci stabilirea unor relaţii de colaborare economică, ştiinţifică, turistică şi culturală între România şi Taiwan. Am fost într-o vizită neoficială de informare care să pună bazele unui viitor dialog extins şi ale unei colaborări între România şi Taiwan. Am fost invitat de către reprezentantul economic al Taiwanului de la Bratislava. El a venit în România, ne-am întâlnit acum trei luni. Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia au reprezentanţe economice ale Taiwanului şi beneficiază de investiţii de sute de milioane de euro. De ce nu ar face şi România acelaşi lucru?", a adăugat Remus Cernea.
   
MAE a retras paşaportul de serviciu al deputatului Remus Cernea, deoarece acesta nu mai avea dreptul să îl utilizeze după ce a părăsit postul de consilier al primului-ministru.
   
Parlamentarii au însă dreptul la paşaport diplomatic.
   
Conform surselor citate, ceilalţi participanţi la deplasarea în Taiwan au uzat de paşapoartele diplomatice, deşi aceste acte pot fi utilizate doar în cazul "misiunilor oficiale".
   
Patru deputaţi - Remus Cernea, social-democraţii Ninel Peia şi Ovidiu Iane şi democrat-liberalul Costică Canacheu - au fost zilele acestea într-o vizită în Taiwan. Deputatul Remus Cernea a postat pe contul său de Facebook mai multe fotografii din Taiwan, în unele dintre acestea apărând şi colegii săi.

×
Subiecte în articol: Remus Cernea pasaport Taiwan
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close