Antena 3 CNN Actualitate Promisiunea lui Erdogan pentru Siria: ”Avansăm spre Raqqa, fief al organizaţiei Statul Islamic”

Promisiunea lui Erdogan pentru Siria: ”Avansăm spre Raqqa, fief al organizaţiei Statul Islamic”

Promisiunea lui Erdogan pentru Siria: ”Avansăm spre Raqqa, fief al organizaţiei Statul Islamic”
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
27 Oct 2016   •   15:23

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat joi că operaţiunile militare desfăşurate de Turcia în nordul Siriei se vor extinde asupra oraşului Raqqa, fief al grupării Statul Islamic (SI), informează AFP.

'Acum, avansăm spre Al-Bab', a declarat Erdogan, cu referire la un oraş din nordul Siriei, aflat sub controlul SI. După aceasta, vom avansa spre Minbej', aflat în mâinile miliţiilor kurde, 'şi spre Raqqa', a adăugat şeful statului turc într-un discurs retransmis de televiziune.

Oraşul Raqqa, 'capitala' autoproclamată a SI, este un obiectiv anunţat de coaliţia antijihadistă, însă modalităţile unei eventuale ofensive terestre asemenea celei pe care o duc forţele irakiene la Mosul rămân de precizat.

Una dintre principalele întrebări care se pune este cea privind participarea sau neparticiparea miliţiilor kurde, susţinute de Washington împotriva SI, dar pe Ankara le consideră 'teroriste'.

Erdogan a afirmat că şi-a împărtăşit intenţiile omologului său american Barack Obama în timpul unei convorbiri telefonice, miercuri seara, reiterându-şi opoziţia faţă de participarea Partidului Uniunii Democratice (PYD, kurzii sirieni) şi a ramurii sale armate, Unităţile de Apărare a Poporului (YPG) la lupte.

'Nu avem nevoie de grupări teroriste ca PYD sau YPG. Veniţi, să-i alungăm împreună pe combatanţii SI din Raqqa. Noi putem să facem acest lucru împreună, avem această capacitate', a subliniat Erdogan în timpul discursului său.

Ankara a lansat luna trecută o operaţiune terestră fără precedent în nordul Siriei, trimiţând tancuri şi militari pentru a susţine opoziţia siriană, care a alungat SI de pe mai multe poziţii.

 

×
Subiecte în articol: turcia Raqqa
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close