Antena 3 CNN Actualitate Protestele CONTINUĂ la Vaslui. "Pungeşti-Băceşti-Găgeşti pe aici nu se trece"

Protestele CONTINUĂ la Vaslui. "Pungeşti-Băceşti-Găgeşti pe aici nu se trece"

Protestele CONTINUĂ la Vaslui. "Pungeşti-Băceşti-Găgeşti pe aici nu se trece"
Sursa foto: Foto: Agerpres
19 Oct 2013   •   12:29
Peste 200 de persoane protestează, sâmbătă, la Siliştea (Vaslui), în perimetrul unde compania Chevron ar urma să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist, manifestanţii purtând bannere cu mesaje precum "Pungeşti-Băceşti-Găgeşti pe aici nu se trece" sau "Nu exploatării gazelor de şist".
După cinci zile în care au stat în permanenţă în zona unde Chevron ar urma să amplaseze o sondă de explorare a gazelor de şist, localnicii din Siliştea, cărora li s-au alăturat, sâmbătă, şi contestatari din alte oraşe ale ţării, între care Bucureşti, Iaşi, Constanţa, participă la un miting organizat cu prilejul Zilei Mondiale Anti Fracturare Hidraulică, conform Mediafax.
Manifestanţii scandează "Refuz, rezist, nu gazelor de şist", "Uniţi salvăm întreaga Românie" şi au steaguri pe care scrie "Stop Chevron", dar şi bannere cu mesaje precum "Ponta nu uita, România nu e a ta", "Pungeşti-Băceşti-Găgeşti pe aici nu se trece", "Cu noi este Dumnezeu", "Nu exploatării gazelor de şist".
Manifestanţii se află în apropierea drumului judeţean Vaslui - Gârceni, însă traficul nu este perturbat.
Oamenii au scris pe asfalt "Protestăm pentru ţară".
La miting participă şi preoţi, precum şi reprezentanţi ai unor asociaţii ecologiste.
Acţiunea este supravegheată de poliţişti.
Protestele localniclor din Siliştea au început luni, când aproximativ 150 de persoane au blocat, parţial, drumul judeţean ce tranzitează comuna Pungeşti de care aparţine satul Siliştea. Marţi, la proteste au fost prezenţi şi patru preoţi de la bisericile din comuna Pungeşti, toţi îmbrăcaţi în straie bisericeşti, iar în imediata vecinătate a parcelei deţinute de Chevron, oamenii au instalat un cort sub care au dormit pe timpul nopţii.
Miercuri dimineaţă, la Siliştea au ajuns două utilaje ale societăţii care ar urma să amenajeze pentru compania Chevron platforma pe care va fi amplasată sonda de explorare a gazelor de şist.
Acest lucru a creat tensiune în rândul localnicilor, peste 500 de persoane protestând în perimetrul unde compania Chevron ar urma să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist, iar în timpul manifestaţiei cinci localnici au leşinat, fiind transportaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui.
În timpul protestului de miercuri, aproximativ 50 de persoane au blocat drumul judeţean Vaslui - Gârceni, formând un cordon, pentru a împiedica accesul utilajelor în zona de explorare, jandarmii intervenind însă pentru a elibera şoseaua. 
În zonă au fost trimişi peste 200 de jandarmi, inclusiv de la Gruparea Mobilă din Bacău, aceştia fiind retraşi din dispozitiv miercuri seară.
Protestele localnicilor au continuat şi în zilele următoare, joi reprezentanţii companiei Chevron anunţând că suspendă activitatea privind explorarea gazelor de şist în localitatea vasluiană Siliştea.Tot joi, cele două utilaje - un excavator şi un buldozer - aduse în zonă au fost retrase.
De asemenea, consilierii locali din Pungeşti au votat un proiect privind organizarea unui referendum local referitor la explorarea şi exploatarea gazelor de şist în comună, o dată posibilă fiind 24 noiembrie. 
În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.
 

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close