Antena 3 CNN Actualitate Punctul de Întâlnire: Peste 44.000 de interceptări în 2014. Cum explică SRI

Punctul de Întâlnire: Peste 44.000 de interceptări în 2014. Cum explică SRI

Punctul de Întâlnire: Peste 44.000 de interceptări în 2014. Cum explică SRI
Sursa foto: Foto: VideoNews
04 Oct 2015   •   21:02

Unul dintre cele mai sensibile puncte din raportul de activitate al SRI pe anul 2014 a fost cel legat de mandatele de interceptare. Radu Tudor a prezentat cifrele oficiale în ediţia de duminică a emisiunii Punctul de Întâlnire

 
Astfel, conform documentului: 
 
"În 2014 au fost puse în executare 44.759 acte de autorizare, distribuţia fiind următoarea: 
- 2.762 mandate de securitate naţională, din care 2.496 pentru SRI
- 42.263 mandate de supraveghere tehnică şi 2.410 ordonanţe aparţinând structurilor Ministerului Public şi DNA. 
 
Comparativ cu anul 2013 - când au fost primite spre a fi puse în aplicare 38.884 acte de autorizare - se evidenţiază o creştere cu 15,11% a numărului de autorizări."
 
SRI: Raportul trebuie perceput ca un act de responsabilitate socială
 
Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a explicat, într-o intervenţie telefonică în emisiune, că raportul de activitate trebuie perceput ca un act de responsabilitate socială. 
 
"Cred că raportul anual de activitate al SRI ar trebui perceput ca un act de responsabilitate socială. Suntem finanţaţi de contribuabili, motiv pentru care trebuie să prezentăm cu ce ne ocupăm şi ce producem din bani publici. Suntem o instituţie a care nu îşi poate comunica public activitatea de fiecare dată, dar cred că este un motiv în plus pentru care raportul anual este în măsură să prezinte o imagine de ansamblu apropo de activitatea SRI."
 
Întrebat cum răspunde SRI celor care se tem de faptul că a crescut numărul mandatelor de interceptare şi că în interiorul regimului Băsescu aceste încălcări ale drepturilor fundamentale au avut şi un caracter politic, Marincea a evitat să răspundă. 
 
"Ameninţările teroriste, la adresa securităţii naţionale în 2014 au cunoscut riscuri majore, cunoscute, dar şi evoluţiie asimetrice. Într-un fel este firesc. Vorbim de securitate cibernetică, securitate economică, vorbim despre apărarea Constituţiei, funcţionarea sistemului naţional de protecţie şi asistenţă socială, de învăţământ, în acest raport găsim răspunsuri la toate aceste întrebări."
 
Întrebat dacă SRI este preocupat de criticile puternice la adresa Serviciului, Marincea a explicat că Serviciul ia în considerare şi această latură. 
 
"Evident că ne preocupă orice fel de critică adusă SRI, de aceeea directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, este ocupat de transparentizarea acestui serviciu, pentru că 2014 a însemnat o reaşezare a dimensiunii informativ-operativă. S-a consolidat nivelul încrederii în instituţie, a crescut şi eficienţa serviciului. Ne preocupă orice aspect."
 
Daniel Savu: Domnul Marincea nu a înţeles nimic
 
În schimb, Daniel Savu, senator PSD şi membru în comisia de control a SRI din Parlament, a reacţionat dur la răspunsurile lui Marincea şi a explicat că purtătorul de cuvânt al SRI nu a înţeles nimic din raportul citat. 
 
Daţi-mi voie să vă explic. Domnul Marincea nu a înţeles despre ce se vorbeşte aici. Nu este bine ce a făcut. Domnule Marincea, luaţi notiţe. Vă explic eu: Cele 42.000 de mandate se referă la totalul mandatelor de supraveghere, care includ acte de autorizare cerute de procurori în cauze care ţin de Ministerul Public şi de DNA. Doar 5% din ele sunt mandate de siguranţă naţională, ceea ce evidenţiază o scădere totală. Până acum erau 9-10% mandate de siguranţă naţională. Creşterea numărului de autorizări se pune doar în dreptul DNA şi a Ministerului Public.
 
Întrebat ce părere are despre faptul că o parte din liderii USL au făcut parte din obiectul acestor interceptări, Daniel Savu a explicat că este normal, dacă au fost suspecţi în dosare de corupţie. 
 
"Nu au fost emise mandate de securitate naţională pentru liderii USL. Eu nu ştiu aşa ceva."
 
Mai mult, întrebat despre dosarul Referendumul, Savu a explicat că şi în acest caz, mandatele au fost cerute de procurori. 
 
"Toate sunt cerute de procurori. Cât despre dosarul referendumului lui Traian Băsescu, este obedienţa SRI în faţa lui Traian Băsescu. Şefii din SRI au fost obedienţi faţă de Traian Băsescu în momentul referendumului."
 

×
Parteneri
A murit Daniel Barbu, fost ministru al Culturii
x close