Antena 3 CNN Actualitate Raport îngrijorător: România e tot mai expusă presiunii Rusiei în Marea Neagră

Raport îngrijorător: România e tot mai expusă presiunii Rusiei în Marea Neagră

Raport îngrijorător: România e tot mai expusă presiunii Rusiei în Marea Neagră
10 Feb 2016   •   18:17

Romania si Bulgaria sunt tot mai expuse presiunii Rusiei in bazinul Marii Negre, al carei control este o componenta-cheie a politicii revizioniste a Rusiei pentru a se reafirma ca un pol de putere in zona eurasiatica, se mentioneaza intr-un raport al Center for European Policy Analysis (CEPA) prezentat de ziare.com.

Raportul atrage atentia ca strategia Kremlinului in Marea Neagra ar putea include manipularea ideii "Romaniei Mari" pentru promovarea disputelor regionale cu Republica Moldova si Ucraina, sustinerea activitatilor separatiste precum cele ale secuilor din Transilvania sau perturbarea exploatarii resurselor tarii noastre din Marea Neagra printr-o disputa juridica privind apele teritoriale revendicate de Moscova dupa anexarea Crimeii.

Neglijarea flancului de securitate de la Marea Neagra de catre SUA si NATO si neutralizarea de catre Rusia, inclusiv prin cucerirea Crimeii, a litoralului estic si nordic, au expus tot mai mult Romania si Bulgaria presiunii Moscovei.

Rusia a desfasurat numeroase nave si avioane purtatoare de rachete in regiunea Marii Negre, care impreuna cu rachetele Iskander din Crimeea plaseaza intregul litoral al Marii Negre in raza de actiune a rachetelor ruse conventionale si nucleare. In prezent, niciunul dintre aliatii SUA in aceasta parte a Europei nu poseda capabilitati de aparare antiracheta si antiaeriene eficiente, se mentioneaza in raportul singurului ONG american dedicat exclusiv studiului Europei Centrale si de Est.

Citiți mai mult pe ziare.com.

×
Subiecte în articol: NATO România raport
Parteneri
Șefa ASSMB, Oana Sivache, plasată sub control judiciar de DNA
x close