Antena 3 CNN Actualitate Religie Arsenie Boca, un fenomen greu de înţeles chiar şi pentru Patriarhia Română

Arsenie Boca, un fenomen greu de înţeles chiar şi pentru Patriarhia Română

Arsenie Boca, un fenomen greu de înţeles chiar şi pentru Patriarhia Română
Sursa foto: Foto:pelerinaje.renastereacluj.ro
08 Oct 2015   •   23:59

Fenomenul Arsenie Boca a cuprins, cu rapiditate, întreaga ţară. Nici măcar Patriarhia Română nu-l înţelege din moment ce duhovnicul încă nu e canonizat. La fel de neclar văd mai marii Bisericii Ortodoxe comerţul de la mănăstirea Prislop.

Slujitorii bisericii şi comercianţii de ocazie se bat pe banii credincioşilor care cumpără orice are imprimat chipul lui Arsenie Boca. Marile locuri de pelerinaj din România nu sunt doar leagănele credinţei ortodoxe  - au ajuns şi magnet pentru cei care fac profit din orice buzunar.

Iar banii se adună rapid dacă ne gândim că la mormântul lui Arsenie Boca, la racla Sfintei Parascheva sau la icoana de la Nicula, se închină chiar şi o sută de mii de oameni într-o singură zi.

În ultimul secol, milioane de rugăciuni s-au ridicat la ceruri, în liniştea complexului monahal de la Prislop. Locul din care duhovnicul Arsenie Boca a insuflat credinţă şi în care a ales să-şi găsească odihna veşnică.

La moartea lui, în 1989, s-au strâns o sută de oameni să-şi ia rămas bun. Acum, peste 800 de mii de pelerini vin, în fiecare an. 

Mii de pomelnice ajung, zilnic, în cutiile bisericii. Cu bani cu tot.

Şi tot ca să-şi uşureze sufletul şi să-şi cureţe conştiinţa, miile de pelerini cumpără fleacuri lumeşti care au imprimat chipul lui Arsenie Boca.

Patriarhia Română cunoaşte fenomenul, dar nu şi-l explică atâta vreme cât Arsenie Bocanu NU e canonizat.

În fapt, toate obiectele sunt doar binecuvântate, ceea ce implică o slujbă scurtă din partea unui preot. Ca să fie sfinţite, ar trebui să stea 40 de zile în altar. Lucru imposibil, la cât de repede se vinde marfa. Oamenii din sat spun că furnizorii descarcă zilnic trei dube cu obiecte bisericeşti la Prislop.

În cea mai proastă zi, mănăstirea primeşte două mii de credincioşi. La sărbătorile mari, se adună şi 30 de mii. Recordul a fost înregistrat în primavară, când la mormântul lui Arsenie Boca s-au închinat 95 de mii de oameni, în trei zile.

Ca un mecanism bine uns. Aşa a apărut şi dezamăgirea în sufletele unor pelerini veniţi de departe.

Reporterii Observator au întrebat, în repetate rânduri, Episcopia Devei şi cât scoate mănăstirea Prislop de pe urma fenomenului Arsenie Boca. Niciuna dintre solicitări nu a primit răspuns. Şi nici maicile nu au dorit să comenteze.
Sursa: Observator.tv

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close