Antena 3 CNN Actualitate Religie Maica Tereza a fost canonizată astăzi. Moment istoric pentru credincioșii din întreaga lume

Maica Tereza a fost canonizată astăzi. Moment istoric pentru credincioșii din întreaga lume

Maica Tereza a fost canonizată astăzi. Moment istoric pentru credincioșii din întreaga lume
04 Sep 2016   •   08:16

Maica Tereza a fost canonizată în cadrul unei ceremonii oficiate de Papa Francisc, la care au participat 13 șefi de stat și de guvern. Totodată, peste 100 de mii de oameni vor fi prezenți la eveniment, printre care și 600 de jurnaliști.

Născută într-o familie de albanezi, Maica Tereza a spus despre ea că este ”un creion în mâna Lui Dumnezeu”. Și-a dedicat întreaga viață semenilor săi, a îngrijit copii și bolnavi, le-a oferit adăpost și a convins autoritățile să facă donații pentru a-i ajuta pe cei nevoiași.

Maica Tereza de Calcutta, pe numele de botez Agnes Gonxha Bojaxhiu, s-a născut la 26 august 1910, la Skopje, oraș aflat la vremea aceea sub ocupație otomană, în prezent capitala Macedoniei. Părinții săi, de origine albaneză, erau devotați bisericii catolice și implicați în toate acțiunile acesteia. Pe când avea doar 8 ani, tatăl său a murit, iar ea s-a apropiat foarte mult de mamă, o persoană foarte pioasă și plină de compasiune față de semenii săi, care i-a insuflat fiicei sale spiritul actelor de caritate.

Maica Tereza, ''un creion în mâinile lui Dumnezeu''

La vârsta de 12 ani a simțit prima chemare către viața religioasă, iar șase ani mai târziu, la 18 ani, în 1928, a plecat la Rathfamham, lângă Dublin, la călugărițele irlandeze de Loretho, unde a învățat limba engleză. Acolo a primit numele Sora Maria Tereza, după Sfânta Tereza din Lisieux, potrivit site-ului motherteresa.org. Un an mai târziu, în 1929, a părăsit Irlanda și s-a oprit în India, la Darjeeling, unde, în 1931, a depus primul jurământ de credință. A fost trimisă apoi la Calcutta, unde a predat la Liceul de Fete Sfânta Maria, condus de călugărițele de Loretho și în care studiau fete din familii sărace. În această perioadă, a învățat bengaleza și hindi.

La 24 mai 1937, a depus jurământul final de credință, numindu-se, de acum înainte, Maica Tereza.

A continuat să predea la Liceul Sfânta Maria, iar în 1944 a fost numită directoare a acestuia. Prin bunătatea și generozitatea ei, a încercat să le insufle elevilor devoțiunea față de Iisus Hristos: ''Dă-mi puterea să fiu lumina din viața lor, pentru ca, în cele din urmă, să-i pot conduce către Tine'' ("Give me the strength to be ever the light of their lives, so that I may lead them at last to You,"), scria Maica Tereza într-o rugăciune.

Doi ani mai târziu, la 10 septembrie 1946, pe când se afla într-un tren care urma să o ducă la Darjeeling pentru un popas spiritual de câteva zile, are revelația ''celei de a doua chemări a Domnului''. A auzit vocea Domnului Iisus Hristos care i-a spus ''Vino, fii lumina Mea!'', rugând-o să-și dedice viața celor mai săraci dintre cei săraci, celor bolnavi și nevoiași. Cum deja depusese jurământul final de credință, nu a putut părăsi mânăstirea fără o permisiune oficială. În 1948 primește, din partea arhiepiscopului de Calcutta și a Vaticanului, acceptul oficial de a propovădui iubirea pentru aproapele, din afara Ordinului. Din acel moment, Maica Tereza nu a mai purtat hainele de călugăriță, adoptând îmbrăcămintea săracilor bengalezi: un sari de culoare albă, cu o bordură albastră. După șase luni de pregătire medicală, s-a îndreptat către periferia orașului, neavând alt scop decât acela de a-i ajuta ''pe cei nedoriți, pe cei neiubiți și pe cei neîngrijiți''. Mesajul ei era cât se poate de simplu: "cei săraci trebuie să știe că-i iubim".

S-a dedicat în întregime semenilor săi, îngrijind copii sau alinând suferințe, a deschis o școală în aer liber și o casă pentru cei fără adăpost și a convins autoritățile locale să facă donații pentru această cauză. Prin eforturile Maicii Tereza, milioane de bolnavi și muribunzi au primit adăpost și au fost tratați în dispensare mobile sau în clinici specializate și sute de mii de copii abandonați au fost îngrijiți și dați spre adopție.

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close