Antena 3 CNN Actualitate Religie Sărbătoare mare în calendarul creștin ortodox

Sărbătoare mare în calendarul creștin ortodox

Sărbătoare mare în calendarul creștin ortodox
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    18 Sep 2016   •   08:24

Sfântul Ierarh Eumenie este pomenit în calendarul creștin ortodox în 18 septembrie.

S-a născut în Grecia, în secolul VI, închinându-și viața slujirii lui Dumnezeu și semenilor. Și-a împărțit averile celor săraci, el însuși supunându-se unei asceze severe pentru a îndepărta patimile trupului. Era un bun propovăduitor al Evangheliei, pentru aceasta a fost hirotonit episcop al Gortinei, în insula Creta. A mers în călătorie misionară până la Roma, apoi în ținutul Tebaida din Egipt, unde a și murit.

Tot în această zi este pomenită Sfânta Muceniță Ariadna din Frigia, care a trăit pe vremea împăraților Adrian și Antonin (între 117 și 139).

Sfânta Ariadna era sclavă la un demnitar în cetatea Promises din Frigia. Pentru că nu a vrut să petreacă împreună cu ceilalți la nașterea copilului stăpânului său, în templul zeilor, a fost închisă și torturată cumplit pentru a renunța la credința în Hristos.

A fost eliberată în cele din urmă și ea a plecat din cetate. Dar stăpânul ei, părându-i rău că a lăsat-o să plece, a alergat după dânsa cu slujitorii săi. Sfânta Ariadna uitându-se înapoi și văzând pe urmăritorii săi a fugit și, apropiindu-se de o oarecare piatră, s-a rugat lui Dumnezeu ca să o izbăvească din mâinile vrăjmașilor.

Din dumnezeiasca voie desfăcându-se piatra, s-a ascuns sfânta înăuntru, și iar s-a așezat piatra cum a fost, pentru că îngerul Domnului, arătându-se acolo, a făcut această minune.

Iar prigonitorii tulburându-se de frică și hărțuindu-se cu sulițele, singuri s-au lovit și au pierit.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: cruce sarbatoare calendar
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close