Antena 3 CNN Actualitate Religie Sărbătoare mare pentru creştinii ortodocşi pe 22 iunie! Ce sfânt este pomenit

Sărbătoare mare pentru creştinii ortodocşi pe 22 iunie! Ce sfânt este pomenit

Sărbătoare mare pentru creştinii ortodocşi pe 22 iunie! Ce sfânt este pomenit
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    21 Iun 2018   •   17:38

CALENDAR ORTODOX 22 IUNIE. Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, mitropolitul Ţării Româneşti, este sărbătorit de Biserica Ortodoxă la 22 iunie.

CALENDAR ORTODOX 22 IUNIE. Sfântul Grigorie (Gheorghe) s-a născut în anul 1765, la Bucureşti. A fost tuns în monahism chiar de Sfântul Paisie Velicicovski, sub numele de Grigorie, la Mănăstirea Neamţ.

CALENDAR ORTODOX 22 IUNIE. Fiind iubitor de linişte şi de rugăciune, tânărul Grigorie a plecat în Sfântul Munte Athos, în anul 1812, la îndemnul Sfântului Paisie. Întors la Mănăstirea Neamţ, Sfântul Grigorie va continua traducerea şi tipărirea lucrărilor patristice ascetice şi duhovniceşti.

CALENDAR ORTODOX 22 IUNIE. În anul 1820, ierodiaconul Grigorie s-a aşezat, pentru o vreme, în Mănăstirea Antim, din Bucureşti, iar mai apoi, în Mănăstirea Căldăruşani. La Căldăruşani, obştea monahală fusese reorganizată şi întărită duhovniceşte de către Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica, între anii 1794-1806.

CALENDAR ORTODOX 22 IUNIE. În anul 1823, Sfântul Grigorie a fost hirotonit episcop, fiind aşezat în scaunul mitropolitan de la Bucureşti (1823-1834).

CALENDAR ORTODOX 22 IUNIE. Pentru viaţa şi activitatea sa duhovnicească şi culturală, Sfântul Ierarh Grigorie a rămas în memoria Bisericii şi a neamului românesc drept cel mai de seama întâistătător al Mitropoliei Ţării Româneşti din secolul al XIX-lea, pentru aceasta el fiind supranumit "Dascălul".

CALENDAR ORTODOX 22 IUNIE. Sfântul Grigorie a trecut la cele veşnice în data de 22 iunie 1834, fiind înmormântat la Mănăstirea Căldăruşani.

CALENDAR ORTODOX 22 IUNIE. Canonizarea Sfântului Ierarh Grigorie Dascalul a fost proclamată în data de 21 mai 2006, în ziua hramului Catedralei Patriarhale din Bucureşti, Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa, Elena.

CALENDAR ORTODOX 22 IUNIE. Moaştele Sfântului Grigorie Dascalul se află la Mănăstirea Căldăruşani, din judeţul Ilfov, mănăstire zidită între anii 1637-1638 şi înzestrată cu multe daruri de către domnitorul Matei Basarab.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: sarbatoare credinciosi ortodocsi
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close