Antena 3 CNN Actualitate Religie Sărbătoare mare. Sfântul Alexandru este prăznuit de creștin-ortodocși în fiecare an, pe 30 august

Sărbătoare mare. Sfântul Alexandru este prăznuit de creștin-ortodocși în fiecare an, pe 30 august

Sărbătoare mare. Sfântul Alexandru este prăznuit de creștin-ortodocși în fiecare an, pe 30 august
de S.T.    |    30 Aug 2016   •   10:39

SFÂNTUL ALEXANDRU. Marți, 30 august, este pomenit în calendarul creștin ortodox Sfântul Ierarh Alexandru, patriarhul Constantinopolului, între anii 314 și 337.

SFÂNTUL ALEXANDRU. Sfântul Alexandru a dus o luptă susținută cu partizanii ereziei ariene, una dintre cele mai grave erezii din istoria bisericii. Învățătura lui Arie (cca 256-cca 336), preot în Alexandria, susținea că ființa lui Dumnezeu este unică și incomunicabilă și că Fiul nu are o natura identica cu Tatăl. Separând firea Tatălui de cea a Fiului, erezia ariană admitea inferioritatea Fiului. Deși a fost apărat de Eusebiu, episcop de Nicomidia, Arie a fost vehement criticat de episcopii Alexandru al Constantinopolului și de Atanasie al Alexandriei.

SFÂNTUL ALEXANDRU. Sfântul Alexandru a participat la Sinodul I ecumenic, care, formulând răspunsul ortodox împotriva ereziei ariene sub diverse expresii: "Care din Tatăl S-a născut mai înainte de toți vecii", "născut, iar nu făcut", "cel ce este de o ființă cu Tatăl", a stabilit că esența Fiului este identica cu a Tatălui, iar nașterea Sa din Tatăl este din veci, ceea ce înseamnă că Tatăl n-a existat vreodată fără Fiul.

×
Subiecte în articol: sarbatoare sfant calendar
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close