Antena 3 CNN Actualitate Religie Ce sfântă este sărbătorită astăzi. Multe românce îi poartă numele

Ce sfântă este sărbătorită astăzi. Multe românce îi poartă numele

Ce sfântă este sărbătorită astăzi. Multe românce îi poartă numele
de S.T.    |    05 Mai 2016   •   15:22

SFÂNTA IRINA. Creștinii ortodocși o sărbătoresc joi, 5 mai, pe Sfânta Irina, al cărei nume este purtat de multe românce.

Tot astăzi se face pomenirea Sfântului Efrem cel Nou și a Sfinților Mucenici Neofit, Gaie și Gaian.

Sfânta Irina este prăznuită, în fiecare an, pe 5 mai. Sfânta Irina a fost singura fiică născută lui Liciniu, regele din cetatea ce se cheamă Maghedon. La început sfânta s-a numit Penelope, şi atât strălucea cu frumuseţea trupului, încât întrecea pe vârstnicile ei, scrie calendar-ortodox.ro. Ea trăia într-un turn înalt zidit de tatăl său, cu treisprezece fecioare frumoase, având multă avere spre slujba ei, şi scaun, masă şi sfeşnic, toate făcute de aur. Şi era când a fost aşezată acolo de şase ani, fiind învăţată de oarecare bătrân Apelian, pe care îl rânduise Liciniu să intre la dânsa. Într-una din zile, ea a văzut că a venit o porumbiţă, şi aducând o ramură de măslin, a pus-o pe masă; iar un vultur aducând o cunună făcută din flori a pus-o pe masă. Apoi a văzut că a venit pe altă fereastră un corb şi a pus un şarpe pe masă. De acestea mirându-se ea, şi cugetând ce pot să însemne a întrebat pe bătrânul Apelian, care i le-a dezlegat zicând: Că porumbiţa este nevoinţa gândului ei şi ramura cea de măslin este pecetea lucrurilor şi deschiderea botezului; iar vulturul, care este împărat celorlalte păsări, prin cunună îi însemna biruinţa spre bunătăţile cele alese; iar corbul care adusese şarpele, însemna necazul şi reaua ei pătimire. În scurt spunând, i-a tâlcuit şi i-a arătat ei nevoinţa muceniciei, ce avea să îndure pentru Hristos. Şi alte preamărite pentru dânsa se spun.

SFÂNTA IRINA. Se spune că i s-a dat numele prin chemare de înger, în loc de Penelope, fiind numită Irina, şi că acel înger a învăţat-o credinţa lui Hristos şi i-a spus că se vor mântui multe suflete printr-însa, mai scrie calendar-ortodox.ro.

 

×
Subiecte în articol: sarbatoare
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close