Antena 3 CNN Actualitate Religie Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul. Povestea celui mai mare dintre profeţi

Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul. Povestea celui mai mare dintre profeţi

Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul. Povestea celui mai mare dintre profeţi
28 Aug 2015   •   18:06
TAIEREA CAPULUI SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL. Pe 29 august Biserica Ortodoxa pomeneste intru pioasa aducere aminte Taierea capului Sfantului Proroc Ioan Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului, numit de traditie ii Ingerul Pustiei.

"Irod cel fara de lege a poruncit ca sa aduca capul tau catre Irodiada cea spurcata, cu indrazneala taindu-l, preafericite. O, minune infricosatoare! O, preaslavita auzire! Iar biserica lui Hristos cu bucurie praznuieste patimirea tai. (Mineiul pe august, Vecernia mica)

TAIEREA CAPULUI SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL. Acest sfant - marturisit de Hristos ca este mai presus decat toti cei nascuti din femeie si mai mult decat prorocii - a fost feciorul Elisabetei si al lui Zaharia, arhiereul. A iubit intelepciunea, nu s-a ingrijit de hrana si a locuit in pustie. A petrecut cu fiarele, acoperit cu par de camila, incins cu brau, hrana lui fiind ca a pasarilor.

TAIEREA CAPULUI SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL. Nasterea Sfantului Ioan - fiu al lui Zaharia preotul si al cuvioasei Elisabeta (ruda Sfintei Fecioare) - a fost vestita de inger: Nu te teme, Zaharia, pentru ca rugaciunea ta a fost ascultata si Elisabeta, sotia ta, iti va naste un fiu si-l vei numi Ioan!ii (Luca 1, 13). Despre el a spus Iisus: Adevarat zic voua: Nu s-a ridicat intre cei nascuti din femei unul mai mare decat Ioan Botezatorul! (Matei 11, 11).

TAIEREA CAPULUI SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL. Retragandu-se in pustia Iordanului in rugaciune si post, hranindu-se doar cu lacuste si miere de albine, Sf. Ioan Botezatorul a fost numit de traditie "Ingerul Pustiei". El a fost martorul lui Hristos nu numai cu nasterea sa, ci si cu moartea sa, indurand moarte muceniceasca, pentru faradelegile lui Irod.

TAIEREA CAPULUI SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL. Sfantul Ioan Botezatorul s-a incumetat sa-l mustre inaintea tuturor, cu asprime, pe regele Irod Antipa, pentru ca traia in desfranare cu Irodiada (care-i era cumnata): "Nu-ti cade tie sa ai de sotie pe femeia lui Filip, fratele tau!" (Matei 14, 4). La porunca lui Irod Antipa, Sfantul Ioan este inchis in temnita. Ioan se afla acum la bunul plac al Irodiadei, care-l uraste de moarte. Ea va reusi sa-si atinga scopul. Sarbatorindu-si ziua, Irod, ametit de vin, de cantece, dar mai ales de dansul provocator al Salomeei, fiica Irodiadei, i-a fagaduit dansatoarei orice. Indemnata de mama sa, Salomeea a zis: "Da-mi aici, pe tipsie, capul lui Ioan Botezatorul". Si regele a poruncit sa i se dea.

TAIEREA CAPULUI SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL. Astfel a fost taiat capul Sfantului din porunca unui rege netrebnic, dus la pierzanie de o femeie nelegiuita. Ucenicii sfantului i-au luat trupul si l-au inmormantat.

TAIEREA CAPULUI SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL. Cinstitul cap al Inaintemergatorului a fost aflat mai tarziu, la 25 mai, cand poporul serbeaza chiar Aflarea capului Sfantului Ioan Botezatorul.

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close