Antena 3 CNN Actualitate Risc de atentate teroriste la meciul de deschidere dintre România şi Franţa de la Euro 2016

Risc de atentate teroriste la meciul de deschidere dintre România şi Franţa de la Euro 2016

Risc de atentate teroriste la meciul de deschidere dintre România şi Franţa de la Euro 2016
Sursa foto: foto: Facebook/ FRF
19 Mai 2016   •   19:08

Terorişti islamişti ar putea comite atentate în timpul unor meciuri de la Campionatul European de Fotbal 2016, care va avea loc în perioada 10 iunie - 10 iulie, în Franţa. Cele mai expuse la atentate sunt meciul de deschidere, între Franţa şi România, şi finala competiţiei, scrie Adevarul.

 Ambele meciuri vor avea loc pe Stade de France, la Saint-Denis, unde terorişti au încercat să pătrundă în seara zilei de 13 noiembrie 2015 pentru a se detona în timpul meciului amical Franţa-Germania. Potrivit unui raport al Biroului poliţiei criminale federale germane (BKA) care a ajuns la ziarul „Bild“, terorişti islamişti sunt interesaţi de comiterea unor atacuri la cele mai mediatizate meciuri de la Campionatul European de Fotbal din Franţa.

De asemenea, ei ar intenţiona să ia la ţintă membrii echipelor de fotbal din aşa-numitele „naţiuni cruciate“. Astfel, meciul de deschidere dintre Franţa şi România, de pe 10 iunie, dar şi finala competiţiei, de pe 10 iulie, care se vor desfăşura pe Stade de France, ar putea fi vizate în primul rând de terorişti islamişti.

„Ţintele simbolice şi uşoare care se bucură de multă atenţie din partea media şi unde, în consecinţă, ar putea exista un număr mare de victime“ sunt cele mai expuse, avertizează BKA.

„Din cauza trecutului colonial francez în Africa de Nord, implicării sale militare în Mali şi susţinerii luptei împotriva aşa-numitului Stat Islamic în Irak şi Siria, Franţa este mereu în vizorul atacatorilor islamişti“, notează raportul. Anterior, Jacques Lambert, şeful Comitetului de Organizare, vorbea despre riscul producerii unor atentate pe durata Euro 2016.

„Din ce ni s-a spus, stadioanele care vor găzdui meciuri figurează pe lista teroriştilor, alături de Turnul Eiffel, cartierul La Defense, mai multe centre comerciale şi liniile RER de căi ferate“, a dezvăluit Lambert. Acesta a insistat însă că informaţia că Euro 2016 e vizat de terorişti n-ar trebui să-i gonească pe fani de la stadioane.

La rândul lor, oficiali francezi şi din cadrul UEFA încearcă să atenueze îngrijorările legate de producerea unor evenimente violente în timpul Euro 2016. După atacurile teroriste de anul trecut la Paris şi în contextul apropierii Campionatului European de Fotbal 2016, autorităţile francez au sporit măsurile de securitate.

De asemenea, UEFA intenţionează să recruteze cel puţin 10.000 de agenţi de securitate privaţi pentru desfăşurarea turneului Campionatului European şi la fiecare dintre cele zece stadioane se vor afla la fiecare meci în jur de 900 de agenţi de securitate, notează agenţia de presă DPA, citată de Agerpres.

 

×
Subiecte în articol: EURO 2016
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close